„Nimeni, niciodată, nu cedează puterea fără vărsare de sânge. Dacă vor începe acţiunile revoluţionare, în ţară bani nu sunt, operaţiunile militare vor dura o jumătate de an, 6-8 luni, şi nu se ştie cine va ajunge ulterior la putere şi ce se va întâmpla mai departe. Pentru că nimeni nu va ceda puterea fără luptă şi sânge”, a spus deputatul PD.

Nicolai Dudoglo a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni a reprezentanţilor organizaţiei teritoriale Comrat a Partidului Democrat, care a avut loc zilele trecute în autonomia găgăuză. Analiştii politici califică declaraţiile acestuia drept o sfidare a protestatarilor care au ieşit în stradă să-şi revendice drepturile.

„Această declaraţie vine să confirme faptul că oligarhatul moldovenesc nu doreşte să ia în consideraţie poziţia protestului şi, în acest sens, încă o dată se confirmă faptul că oligarhatul va lupta pentru poziţiile sale până la ultimul cartuş, inclusiv folosind forţa brută împotriva protestatarilor şi va merge în acest sens până la vărsări de sânge”, susţine analistul politic Anatol Ţăranu.

„Această grupare criminală organizată, în frunte cu Plahotniuc, a spus foarte clar şi foarte explicit prin gura lui Dudoglo că împinge societatea în ansamblu, poporul RM spre vărsare de sânge. Noi am reuşit până acum să ţinem protestele în cadrul paşnic, dar au fost aceste tentative de a ne provoca. S-au văzut aceste provocări chiar şi în seara zilei de 20, atunci când eram personal lângă Parlament şi am fost agresaţi brutal de către oamenii lui Plahotniuc, care erau infiltraţi printre poliţişti. Aceste fapte sunt pe faţă, aceste lucruri pot avea loc, ceea ce nu mi-aş dori, şi salvarea noastră este în presiunea partenerilor strategici ai RM, ca să-l determine pe Plahotniuc şi gruparea sa să cedeze paşnic puterea”, afirmă Valentin Dolganiuc, membru fondator al Platformei Demnitate şi Adevăr.

Reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale susţin că vor face tot posibilul ca derapajele să nu aibă loc şi insistă pe ideea de schimbare pe cale paşnică.

„Dacă şi se pune la cale un asemenea scenariu, atunci apare doar în mintea bolnavă a reprezentanţilor guvernării mafiote, oligarhice. Insistăm pe ideea că schimbarea în ţară trebuie să se producă pe cale paşnică, democratică, aşa cum se face într-o ţară pretins europeană. Platforma DA şi CMAN nu a pus niciodată problema organizării unor evenimente violente. Am insistat şi insistăm pe ideea că trebuie să mergem înainte spre această schimbare pe cale paşnică. Vom face tot posibilul să nu admitem nicio idee despre organizarea unor evenimente violente. E suficient cazul de la 20 ianuarie”, comentează şi membrul Platformei DA Chiril Moţpan.

În cadrul aceleiaşi întruniri de la Comrat, Nicolai Dudoglo a menţionat că Moscova ar fi sprijinit candidatura lui Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru, însă planurile Rusiei nu s-ar fi concretizat datorită opoziţiei României, Uniunii Europene şi Statelor Unite.

„Mulţi dintre dumneavoastră au fost, acum câteva săptămâni, în faţa Teatrului de Operă şi Balet, la mitingul de susţinere a candidatului Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru. Situaţia era complicată. Am văzut că el s-a bucurat de sprijin din partea Federaţiei Ruse, însă, în acel moment, şeful statului era supus unor presiuni foarte mari din partea României, Uniunii Europene şi Statelor Unite”, a spus Dudoglo.

„Această afirmaţie are conotaţii foarte serioase. Platforma DA este acuzată de guvernare că face jocul Moscovei, dar iată că vine unul dintre fruntaşii PD care afirmă altceva, că Moscova mai degrabă susţine nu protestele din RM, ci susţine liderul PD la postul de prim-ministru, pe Plahotniuc, ceea ce schimbă radical parametrii ecuaţiei. Moscova nu are influenţă asupra protestelor, cel puţin acea parte a protestelor organizată de Platforma DA, şi asta este principala concluzie care trebuie făcută din această declaraţie a domnului Dudoglo. Iar pe de altă parte, faptul că Moscova se implică în susţinerea regimului oligarhic din RM, aici nimic nu este straniu. Rusia este o ţară în care oligarhia este la ea acasă şi este absolut logic că sistemul oligarhic din Federaţia Rusă ar dori ca şi în RM să existe un sistem similar celuia care este în Rusia”, a mai menţionat Anatol Ţăranu.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică, iar şefa Serviciului de Presă al PD, Irina Gâscă, a spus că nu comentează declaraţiile lui Nicolai Dudoglo.