„Acolo, în Piaţă, eu nu am simţit niciun fel de antagonism între protestatari, iar unificarea protestelor mi s-a părut firească, împotriva unui rău. Există reacţia unei părţi, a aşa-zişilor intelectuali subţirei, firavi, şi întrebarea mea pentru ei este - care este alternativa? Ceea ce propuneţi voi este să facem politică în mănuşi albe, să ne punem costum alb, să ieşim în PMAN, mai aproape de Ştefan cel Mare, să aşteptăm să ne crească aripi şi nimb, şi să aşteptăm 100 de ani ca să mai apară 10 mii de cetăţeni ca şi ăsta unu, care vrea să facă această mişcare extraordinară. Asta e soluţia propusă de intelectualii subţiri? Există un duşman comun. Când se face coeziunea unei naţiuni? Atunci când există un duşman fie intern, fie extern”, a comentat analistul politic, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

De cealaltă parte, comentatorul politic Anatol Ţăranu crede că riscul pentru RM este prea mare în cazul venirii forţelor proruse la putere. „Eu mă uit peste reacţiile partenerilor, a oamenilor care fac analiză profesionistă de ani şi ani. Şi mă întreb: chiar greşesc ei toţi şi noi avem dreptate? Situaţia se explică şi are ca finalitate o foarte mare probabilitate de venire la guvernare a forţelor proruse. Dacă aveam o stângă europeană, alternarea la putere era benefică. Dar aşa cine vine? Ei nu vin doar pe 4 ani sau chiar 8 ani, ca în cazul lui Voronin. Că n-ar fi o problemă, poate chiar aşa ne trebuie, dacă tolerăm. Dar ei dacă vin, RM se va federaliza. Asta se va face în următorii patru ani şi va pune capac la ţară”, a replicat Anatol Ţăranu.

„Dar cât trebuie să aşteptăm? Dacă nu avem alegeri şi această guvernare stă încă trei ani de zile, atunci după alegerile de peste trei ani cu siguranţă va veni stânga ceea cu majoritate constituţională. Chiar dacă foarte insistent cerem acum alegeri, asta nu înseamnă că ele vor fi peste trei luni. Maia Sandu spunea că poate în toamnă. Până atunci dreapta trebuie mobilizată. Dacă nu va fi mobilizare, niciodată nu se va consolida. Iar dacă se schimbă situaţia pe interior, vă asigur că partenerii vor agrea tot ce doriţi. Un bloc, două blocuri pe dreapta, mai puţin contează. Eu cred că cel mai bine ar fi să avem două coloane pe dreapta. Pe cererea alegerilor anticipate trebuie de presat. Trebuie să fie continuare protestele, iată avem Forumul Civic, iată Comitet al Salvării Naţionale. Dacă intelectualii subţiri nu agreează această uniune, să o desfacem? Păi e exact ce vrea Plahotniuc. Vă amintiţi ce a fost cu Platforma DA? Mai întâi în spate au fost Ţopii, apoi Filat, apoi Lucinschi, după care Kremlinul, apoi KGD, pe urmă Donbas, ultima dată mi s-a spus că deja a fost invocat şi Stalin. Deci urmează Hitler şi Platforma DA va fi declarată fascistă. E exact ce-şi doreşte Plahotniuc!”, l-a contrazis Victor Ciobanu.

„Preşedintele va fi ales din două candidaturi – Plahotniuc sau omul lui Plahotniuc. Avem acest Guvern cât de cât recunoscut convenţional la nivel internaţional, se poate vorbi despre oricare legalitate, însă nu şi legitimitate. Părerea mea e că acest Guvern nu va ţine mai mult de 3-4 luni. Important acum este ca Platforma şi alţi actori pe dreapta să identifice metode de consolidare. Ar fi bine să avem chiar două forţe pe dreapta şi acestea să se pregătească pentru alegeri de mâine şi poimâine, ca peste jumătate de an să fie extrem de pregătiţi”, a punctat analistul politic.