Ar fi normal să-i dăm noului Guvern o perioadă de graţie de 100 de zile. Dar nu-i vom da.

De ce? Mai întâi, pentru că guvernele la noi tot mai rar ajung să trăiască mai mult de 100 de zile. Mai apoi, pentru că acesta singur a anunţat că nu are timp şi va purcede imediat la terapia de şoc. Acest termen a fost lansat de bossul cel mare din umbră şi mai apoi repetat de toţi papagalii săi, unii deţinând chiar funcţii înalte în stat. Am zis atunci că gaşca va face PR ca de obicei şi nu înţelege (tot ca de obicei) ce înseamnă acest termen în realitate. De aceea, va face aşa cum ştie mai bine. Adică PR. Pe unde mai ieftin, pe unde şi mai scump.

Da, ca să nu uit – miracolul economic moldovenesc pe care urmează să-l vedem,a fost anunţat din timp de trubadurii găştii. Doar că trebuia să-l realizeze însuşi Plahotniuc, ajungând în funcţia de premier. Dar n-a ajuns. Cum nu va mai ajunge nici preşedinte. Pentru că l-au dus de nas sirenele din jur cu osanale. Dar asta e o altă temă.

De aceea, miracolul economic va fi realizat deja de altcineva. Cum? Care miracol mai poate fi? Că doar nu suntem copii şi nu mai credem în miracole. Simplu. Şi din topor. Aşa cum s-a procedat şi până acum. Dar să le luăm pe rând.

PR-Terapia 

Preţurile şi tarifele vor scădea. Decizia ANRE privind micşorarea preţului la gaz a fost anunţată exact în ziua învestirii Guvernului. Pură coincidenţă. Mai apoi, am aflat că gazul se va ieftini cu 11%. Deşi un simplu calcul, confirmat de experţii din domeniu, demonstrează că trebuia să se ieftinească cu peste 20%.

Apoi, petroliştii au fost invitaţi la Guvern şi rugaţi frumos să coboare preţurile. Au şi anunţat ieftinirea motorinei cu 1 leu. A urmat o scădere de doar 60 de bani. De ce doar? Pentru că între timp barilul s-a prăbuşit de la peste $100 la sub $30. Da, şi cel mai important – într-o economie de piaţă, premierul nu dă indicaţii petroliştilor. Avem ANRE şi Consiliul Concurenţei care n-au făcut nimic până acum ca preţurile la carburanţi să scadă proporţional cu cele mondiale. Au zis că n-au pârghii. Daţi-le odată!

Pe când să aşteptăm micşorarea tarifelor la energia electrică? Înţeleg că e mai complicat şi trebuie să vă înţelegeţi şi cu ceilalţi parteneri din off-shore. Dar n-aveţi încotro.

Pensiile şi salariile se vor majora. Am zis anterior că miniştrii desemnaţi la Economie şi Finanţe sunt relevanţi. Dl Armaşu vine din sectorul privat şi dintr-o companie internaţională. A pus diagnosticul chiar în prima şedinţă de Guvern – deficit bugetar de 5 miliarde de lei în prima jumătate de an. De aceea, pensiile nu vor creşte, ci se vor indexa (pentru că aşa scrie în lege). Iar salariile nu au de unde creşte. Dlui Calmâc, care a fost negociator la DCFTA, i-aş recomanda să nu mai citească ce-i scriu consilierii. Nu poţi avea 100 (apoi redactat la 80) de priorităţi în 100 de zile. Asta cum am zice că spălatul de dimineaţă, curăţatul dinţilor, dejunul, cafeaua – ca să ajungem la 100 până diseară - sunt priorităţi. Actualul Guvern are doar două priorităţi. Prima – restabilirea relaţiilor cu FMI (problematică – din cauza precondiţiilor neîndeplinite, dar şi pentru că i-am trimis brutal de două ori anul trecut prin demisiile lui Drăguţanu şi a lui Streleţ exact în ajunul vizitelor programate). A doua – restabilirea ordinii în sectorul financiar-bancar. Numirea noului guvernator la BNM nu rezolvă situaţia. Transparenţa acţionarilor (şi în primul rând în celelalte trei bănci aflate sub supraveghere specială) ar putea fi piatra de care vă veţi împiedica. Iar fără finanţare externă este inutil să mai discutăm altceva. Banii din România, chiar dacă vor ajunge mai repede, nu pot acoperi gaura. Dacă Guvernul va avea noroc şi va trece de 100 de zile, am să spun care sunt şi celelalte două priorităţi.

Şocul 

Cu acesta e mai simplu. Absolut previzibilă a fost curăţarea foştilor PLDM-işti din sistem, care poate fi diluată cu eliminarea unor personaje neimportante din alte partide. Ca şi imitarea ordinii în sistemul de justiţie, cu penalizarea judecătorilor deja pensionaţi şi decedaţi. Cu siguranţă va urma amplificarea propagandei mediatice cu tancurile (de carton, desigur) ruseşti şi declanşarea dosariadei cu aşa-zisa lovitură de stat. Justiţie selectivă şi televizată vom avea din abundenţă.

Baloanele de săpun 

Şi pentru că oricum alegerile anticipate sunt inevitabile – e doar o chestie de timp –, vor apărea tot felul de partiduţe şi platformuţe clone care, aşa cum cred regizorii, vor induce electoratul în eroare. Procedeu deja folosit anterior, ce denotă o lipsă acută de imaginaţie. Alte baloane vor fi lansate zilnic la toate televiziunile, portalurile şi presa oligarhului. Ce să zic? Au avut şi sovieticii o maşinărie propagandistică mult mai mare şi profesionistă. Dar de la o vreme nu a mai crezut-o nimeni. Cu ce s-a finalizat ştim. Bancul cu televizorul şi frigiderul rămâne valabil. Ca şi celălalt – că din rahat iese magiun doar pe jumătate…

Victor Ciobanu pentru Ziarul Naţional