Printre condiţiile înaintate se regăseşte numirea unui nou guvernator al BNM, demiterea procurorului general, precum şi modificarea sistemului bancar. Aceste condiţii, în viziunea fostului ministru al Educaţiei, trebuie implementate în 30 de zile.

1.Prima condiţie se referă la modificarea cadrului legislativ în domeniul reglementării sistemului bancar. „Suntem în această criză politică, economică şi socială, datorită furtului din sistemul bancar. După un an de discuţii nu am ajuns ca să se stopeze furturile miliardelor. Trebuie să se interzică oricare interacţiune a băncilor cu companiile off-shore”, a declarat Sandu. 

2. Selectarea unui nou guvernator al Băncii Naţionale. „Au fost multe promisiuni, guvernarea nu are o soluţie , iar noi venim cu una. Guvernatorul trebuie selectat în cadrul unui concurs jurizat internaţional. Guvernul trebuie să invite guvernatorii de la băncile cu renume internaţionale, iar într-o lună să aibă loc concursul, astfel, nu vom avea dubii în transparenţa şi profesionalitatea persoanei alese”, a mărturisit fostul ministru. 

3. Aprobarea pachetului de legi pe integritate. „Documentele sunt pregătite, guvernul doar trebuie să le aprobe în viitoarea şedinţă a Parlamentului”, a adăugat Maia Sandu.

4. Demiterea procurorului general şi numirea unui procuror european.

5. Demiterea şefilor CNA şi CNI şi selectarea în locul acestora, de asemenea, a persoanelor din străinătate.

6. Modificarea legislaţiei electorale şi simplificarea modului de înregistrare a partide. „Trebuie să oferim condiţii echitabile partidelor care nu au în spate persoane influente şi nu sunt finanţate de oligarhi”, susţine Sandu.

7. Oferirea libertăţii mass-media „Acest lucru poate fi realizat prin limitarea numărului de licenţe pe care le poate deţine o persoană juridică până la două, precum şi eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa publicităţii printr-un cadru legal”, a afirmat liderul mişcării „PAS”.

Totodată, Maia Sandu a menţionat că participanţii la Forumul de astăzi trebuie să facă o invitaţie la Consiliul Europei pentru ca în RM să vină un mediator pentru a lansa un dialog constructiv între actuala guvernare şi societatea civilă.