Tabăra anti-guvernamentală solicită demisia Guvernului premierului Pavel Filip şi alegeri parlamentare anticipate. Această tabără este compusă din două grupări pro-Moscova şi una pro-europeană – Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase.

Cele trei grupuri au uitat ce le separă, cel puţin temporar, şi au acordat Guvernului timp până joi să vină cu o agendă pentru alegeri, altfel ameninţă cu o campanie de nesupunere civică.

În centrul cererilor lor este dorinţa unei schimbări masive: să se înlocuiască clasa politică, măcinată de corupţie şi cu membri controlaţi de oligarhi, scrie sursa citată. Poziţia pro-europeană a Guvernului, susţin manifestanţii, este un paravan care ascunde corupţia, citează ziare.com.

Anul trecut, Moldova a fost zguduită de cel mai mare scandal din istoria sa – peste un miliard de euro au dispărut din trei bănci. Se suspectează că banii au fost şifonaţi. Pierderea a pus presiune pe sistemul financiar, întrucât pierderea reprezintă cam 14% din PIB-ul ţării. Moneda naţională, leul moldovenesc, s-a depreciat abrupt.

Scandalul a dus la căderea mai multor capete: fostul premier Vlad Filat a fost arestat în legătură cu frauda bancară; succesorul său, Valeriu Streleţ, a pierdut un vot de încredere în octombrie; după mai multe încercări eşuate de a numi un Guvern, Parlamentul a votat pentru premierul Pavel Filip şi Guvernul său.

Învestirea noului Guvern a dus la un nou val de mânie. Votul din Parlament a sărit peste unele etape şi a încălcat procedura firească: deputaţii au fost convocaţi cu câteva ore înainte de vot, iar Filip a fost învestit la miezul nopţii, în secret.

Protestatarii au pătruns în Parlament şi zeci de mii au ieşit în stradă în weekend pentru a cere demisia sa imediată.

Există unele nemulţumiri şi cu privire la mediul din care provine Filip. Criticii vorbesc despre relaţiile acestuia cu cel mai bogat om al ţării, Vladimir Plahotniuc, despre care se spune că este „păpuşarul” din spatele scenei politice şi care ar fi principalul responsabil pentru corupţia politică.

„Moldova este un ‘stat captiv’ şi Plahotniuc este simbolul acestui rău”, spune Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice din Chişinău. „Un ‘stat captiv’ este acela unde structurile cheie ale statului nu acţionează în baza legii şi Constituţiei, ci sunt sub controlul unei persoane”, explică el.

Plahotniuc neagă că ar fi păpuşar. La rândul său, Filip a declarat pentru BBC că respinge orice sugestie că nu ar fi independent politic.

Membrii Guvernului său spun că, dimpotrivă, protestatarii destabilizează ţara şi îşi văd numai de propriile agende publice. Filip crede că alegerile anticipate ar arunca ţara într-o criză economică şi mai adâncă.

Unii observatori văd în aceste proteste mâna Moscovei, continuă sursa citată.

Oricare ar fi natura politicienilor moldoveni şi opoziţiei de la Chişinău, nu se poate nega că furia şi nemulţumirea sunt în creştere în rândul populaţiei.

„Vrem un Guvern onest, pentru pensii decente, unde oamenii nu sunt decepţionaţi şi li se fură banii”, a explicat Liubov Suvorova, care încercă să vândă câteva vechituri lângă gara din Chişinău.

„Vrem schimbări – dar nu credem că protestele vor schimba ceva”, explică aceasta.