„Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat şi afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit paşapoarte cu diverse identităţi, emise de state diferite, la fel cum avea şi Vladimir Plahotniuc. Documente secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state. Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunţa, în anul 2007, iniţierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul din Republica Moldova acuzat de mii de basarabeni că a pus mâna pe structurile statului, în Republica Moldova. Afaceristul figura în evidenţele organizaţiei internaţionale care monitorizează infractorii cu două paşapoarte eliberate de autorităţile din România: unul anulat, în anul 2007, iar altul emis pe 29 iulie 2011”, explică sursa.

Biroul Interpol Roma a cerut autorităţilor din Republica Moldova să pună la dispoziţie informaţii despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală Solnţevskaia Bratva, considerat cel mai mare şi cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă. În solicitarea adresată autorităţilor din Republica Moldova, în care cerea date despre Vladimir Plahotniuc, Interpol preciza: „Începând cu anul 2005, structurile noastre competente au adunat imobiliare, în Desenzano del Garda şi Sirmione, în spatele cărora au stat operatori financiari străini, legaţi cu principalele grupări oligarhice din Rusia. Aceste persoane veneau în Italia cu zboruri private, la indicaţia grupărilor criminale, precum Solnţevskaia”.
Evz.ro scrie că grupare criminală, din care Plahotniuc face parte, este suspectată de tentative de penetrare în politica mai multor state. „Printre alte preocupări” ale mafioţilor ruşi se numără asasinate comandă, extorcare jocuri de noroc ilegale, pariuri, trafic cu armament, criminalitatea informatică, trafic de fiinţe umane, prostituţie, trafic de droguri, furturi, incendiere, luare de mită, spălare de bani, fraudă, furt, crimă, furt de maşini sau comerţ ilegal cu organe”, se arată în investigaţie.

Liderul grupării Solnţevskaia a fost Veaceslav Kirilovici Ivankov, asasinat pe 28 iulie 2009, într-un restaurant din Moscova. „Coincidenţă stranie cu Plahotniuc: în momentul arestării sale, Ivankov avea asupra sa mai multe paşapoarte cu mai multe identităţi, eliberate de ţări diferite. Plahotniuc are două identităţi: în România se numea Vlad Ulinici, iar în Republica Moldova Vladimir Plahotniuc. În acte, oligarhul moldovean, pe lângă numele diferit, a indicat şi date de naştere diferite, care modifică Codul Numeric Personal (CNP), după care este verificată orice persoană de către autorităţi sau instituţii bancare. La data naşterii, în paşaportul moldovenesc figurează ziua de 28 decembrie 1965, iar în cel românesc este trecută ziua de 1 ianuarie 1966”, notează Evenimentul Zilei. 

De asemenea, în articol se menţionează că Vladimir Plahotniuc a fost subiect şi pentru autorităţile britanice care au dezvăluit o serie de documente care demonstrează că un anume Plahotniuc ar fi beneficiarul a zeci de milioane de euro, prin furtul a circa 80% din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.

„Concret, susţin autorităţile britanice, oligarhul s-ar fi îmbogăţit în urma atacurilor de tip raider din anii 2010 şi 2011. În acea perioadă, în urma unor decizii judecătoreşti, considerate ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Plahotniuc este acuzat şi de concesionarea păguboasă a Aeroportului Internaţional Chişinău”, relatează publicaţia de peste Prut.

Plahotniuc este cunoscut şi pentru afacerile dubioase care au început în anii 90, atunci când acesta exporta dansatoare în străinătate. Numele oligarhului a fost identificat în numeroase reţele de traficanţi de ţigări.

„Afacerile dubioase ale lui Vladimir Plahotniuc, presa din Chişinău a scris că au început cu „exportul” de dansatoare în străinătate, în fapt un paravan pentru prostituţie de lux, printr-o agenţie de turism. De asemenea, în perioada 1998- 2001, oligarhul ar fi coordonat firmele care se ocupau cu distribuţia şi comercializarea ţigărilor de la întreprinderea Tutun - CTC, pe atunci una dintre cele mai profitabile afaceri. Tot în aceeaşi perioadă, autorităţile române au identificat numeroase reţele de traficanţi de ţigări dinspre Republica Moldova, în care ar fi fost implicat un anume Vlad Ulinici, în fapt al doilea nume al lui Vladimir Plahotniuc”, adaugă sursa.

Din poziţia de şef al Petrom, în perioada în care şeful statului era Vladimir Voronin, Plahotniuc s-a îmbogăţit şi în urma comerţului cu benzină şi motorină.

Big-brother în camerele de hotel

În Chişinău, cea mai cunoscută locaţie de cazare este Hotel Nobil, care aparţine lui Vladimir Plahotniuc. În acest hotel, Dragoş Nedelcu scria că s-a întâlnit cu Cozmin Guşă, în anul 2010. În perioada în care s-a aflat în Republica Moldova, trimis de Sorin Ovidiu Vîntu, mulţi vorbeau că toate camerele din Hotel Nobil sunt dotate cu aparatură. Cine îl deranja pe Plahotniuc din lumea mafiotă, dispărea subit… sau se retrăgea o perioada îndelungată la ţară. Aşa a ajuns să conducă Moldova. Pe Nedelcu îl completează, acum, şi Ion Sturza, care a declarat, pentru Adevărul live, că Plahotniuc „întotdeauna a utilizat şantajul, coruperea, inclusiv prin metode mai puţin ortodoxe”. „El avea un club de noapte la Chişinău, care era vizitat de tot felul de politicieni de la Bucureşti”, a subliniat Sturza.

În investigaţie se mai arată că mulţi dintre politicienii români preferă clubul de noapte „Drive” din Chişinău, care se află în incinta Hotelului Codru, hotel înregistrat pe una dintre firmele controlate de oligarh, ÎCS „Finpar Invest” SRL.

Articolul continuă şi cu informaţii despre un imobil pe care îl deţine în România, însă care este ascuns pe o străduţă din oraşul Voluntari, din judeţul Ilfov.

„În anul 2009, atunci când Vladimir Plahotniuc a solicitat schimbarea numelui în Vlad Ulinici, el a declarat că are domiciliul într-o zonă rezidenţială: pe strada Erou Iancu Nicolae, din oraşul Voluntari, din judeţul Ilfov. Casa cu un etaj este ascunsă pe o străduţă, alături de alte vile de lux din zonă. Locuitorii susţin, însă, că Plahotniuc vine rar pe acolo”, explică autorul.

În afară de informaţiile apărute în diferite investigaţii despre legăturile dubioase ale lui Plahotniuc cu diferiţi oameni cunoscuţi din România, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că „acest mogul”, Plahotniuc, „în loc să fie cu Filat în puşcărie, el stă şi face guverne”. „Ştiu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc, din România, şi cine mănâncă şi acum”, a adăugat Băsescu. Întrebat la cine se referă, acesta a recunoscut că este vorba despre „politicieni, în primul rând”. „Totul are o limită. O Moldova destabilizată de Plahotniuc înseamnă un risc de securitate naţională pentru România”, avertizează Băsescu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.