„79% din acţiunile planificate în Planul naţional pentru implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană pentru perioada 2014 - 2016 nu au fost realizate de autorităţile din Republica Moldova până în decembrie 2015, arată un raport al Euromonitor publicat ieri la Chişinău. Din cele 731 de acţiuni doar 21% au fost realizate, 60% sunt în curs de realizare, iar 19% sunt acţiuni pentru care nici nu s-a început implementarea, deşi toate acţiunile trebuie terminate până la finalul acestui an”, susţine europarlamentarul.

„Vedem astfel foarte clar unde a dus instabilitatea politică de la Chişinău din ultimele trei luni, iar fiecare zi de întârziere în implementarea reformelor este în defavoarea cetăţenilor moldoveni. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să trimită cât mai repede un grup de experţi europeni care să sprijine autorităţile de la Chişinău pentru implementarea reformelor prevăzute în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Am cerut acest lucru şi în plenul Parlamentului European de săptămâna trecută. O cer şi astăzi pentru că datele pe care Euromonitor le-a publicat arată o situaţie cu adevărat îngrijorătoare, a trecut mai bine de jumătate din perioada de timp alocată realizării planului de acţiune, dar au fost implementate doar 1/5 din aceste acţiuni, iar la alte 1/5 din acţiuni încă nici măcar nu s-a început să se lucreze”, mai spune Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul mai adaugă că va urmări foarte atent măsurile concrete pe care le va lua Guvernul de la Chişinău, „dar şi dacă noua coaliţie majoritară din Parlamentul Republicii Moldova va permite legiferarea în termenii stabiliţi a proiectelor de legi care fac subiectul Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere UE - Republica Moldova”.