„Toată lumea ştie că el controlează Procuratura Generală, toată lumea ştie că el controlează Centrul Naţional pentru Combaterea Corupţiei. Există multe semne de întrebare faţă de activitatea Băncii Naţionale, de ce nu s-a intervenit atunci când putea fi oprit jaful bancar, de ce nu se intervine, în continuare, pentru a stopa spălarea de bani, de zeci de miliarde de dolari. Acum avem semne de întrebare faţă de Ministerul Justiţiei, de activitatea Ministerului Justiţiei, justiţia selectivă în general, deci ceea ce fac judecătorii, sunt lucruri care demonstrează că această persoană are o putere foarte mare şi o foloseşte în interes personal sau în interesul grupului de oameni care sunt în jurul lui”, spune fostul ministru al Educaţiei.

Maia Sandu mai spune că atât timp cât Partidul Democrat va continua să controleze peste 50 de voturi în legislativ, Plahotniuc nu-şi va schimba atitudinea. „Şi, pornind de la această experienţă, ne este foarte teamă că acum - când a dispărut, practic, orice competiţie în parlament, sau orice echilibru în parlament, pentru că, în acest moment, Partidul Democrat practic controlează peste 50 de voturi în Parlamentul nostru de 101 deputaţi, asta nu e lucrul pe care l-am votat noi. Sau această situaţie este foarte diferită de cea pe care am avut-o imediat după alegerile parlamentare din 2014 şi de aici frica noastră că acest om nu-şi va schimba peste noapte atitudinea şi metodele de lucru. Va continua să acapareze instituţiile statului.”

Totodată, Maia Sandu spune că în ţară există o anumită frică faţă de intenţia lui Plahotniuc de a instala un control total în Republica Moldova. „Asta este frica cea mai mare în Republica Moldova astăzi şi noi judecăm, sau pornim de la lucrurile pe care le-am văzut în ultimii ani, când această persoană, una câte una a acaparat instituţiile statului”, a mai menţionat liderul Platformei PAS.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.