Pavel Filip, noul premier al Republicii Moldova, a preluat mandatul mai mult ca un dictator care stă ultima dată în picioare, decât ca un lider. La miez de noapte, cabinetul de miniştri a depus în secret jurământul în timp ce mii de oameni protestau în faţa legislativului faţă de învestirea noului guvern, notează publicaţia. 

Situaţia din politica moldovenească nu a fost niciodată uşoară. Mult timp, ţara a fost ruptă într-o elită dornică de a se alătura Bruxelles-ului şi în politicienii care favorizează relaţii mai strânse cu Moscova. 

„Hunta criminală o putem da jos doar prin proteste. Limba şi preferinţele geopolitice nu mai înseamnă nimic. Jos mafia!”, a declarat Iulian Caşu în timpul protestului din 24 ianuarie din centrul capitalei. În acea zi, zeci de mii de persoane au protestat faţă de învestirea Guvernului Filip. Manifestanţii au menţionat că vor bloca anumite drumuri în cazul în care autorităţilor nu vor îndeplini revendicările populare. Potrivit sursei, organizatorii protestului pledează pentru alegri anticipate. 

Cu o populaţie de doar 3 milioane de oameni şi etichetată drept cea mai săracă ţară din Europa, Republica Moldova a devenit un teren de luptă geopolitică. Premierul Filip a promis că va continua parcursul european, însă mulţi dintre moldoveni nu mai cred în aceste cuvinte. Membrii cabinetului său au fost discreditaţi de scandalul bancar şi acuzaţiile privind legăturile strânse cu cel mai bogat om al ţării, Vladimir Plahotniuc. Totodată, în articol se menţionează că Plahotniuc exercită o influenţă mare în noul guvern. 

„Vrem să se spună că este un guvern proeuropean, dar nu este aşa”, spune Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei.

Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), o mişcare protestatară, spun că Plahotniuc şi Filat, fost prim-ministru arestat în octombrie 2015 pentru presupusa implicare în frauda bancară, au folosit valorile europene pentru a-şi consolida puterea asupra instituţiilor statului şi pentru a face averi. „Ei au reuşit să transforme politica din Republica Moldova într-o afacere foarte profitabilă”, spune analistul Igor Boţan.

Până a ieşi la suprafaţă frauda bancară, Republica Moldova a fost considerată un succes rar, dar amploarea furtului de la cele trei bănci a înlăturat rapid orice sclipire de modernizare: aproximativ 1 miliard de dolari, sau a opta parte din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, a fost transferate în companii off-shore.
 
Nemulţumirea moldovenilor a stârnit proteste în masă, iar în context, liderul PSRM, Igor Dodon, spune că o mare parte dintre politicienii moldoveni au folosit şantajul: dacă partenerii de dezvoltare nu oferă sprijin, vine Putin. 

Greutatea scandalului a fragmentat guvernarea în octombrie anul trecut, când membrii Partidului Democrat, condus de Plahotniuc, au iniţiat procedura de vot pentru ridicarea imunităţii lui Filat, care a fost arestat în scurt timp.

Cu Filat după gratii, Plahotniuc este văzut drept un cuvânt decisiv şi de necontestat în ţară, chiar dacă nu are nici o poziţie oficială. Publika TV, unul dintre cele patru canale de televiziune şi trei posturi de radio pe care le deţine, a estimat averea sa la aproximativ 2 miliarde de dolari. Mulţi dintre analişti spuneau că averea lui Plahotniuc a stat la baza creării noii coaliţii parlamentare, dar şi la răspândirea influenţei sale asupra sistemului judiciar din Republica Moldova. „O singură persoană ne-a privat de instituţiile noastre guvernamentale”, a declarat Vladimir Filat în ultimul discurs din Parlament. 

„Să ceri reforme actualei coaliţii de la Chişinău este ca şi cum le-ai cere curcanilor să pregătească masa de Crăciun”, conchide un diplomat european.

Amintim că protestele de la Chişinău au fost reflectate de mai multe publicaţii prestigioase din străinătate, precum BBC, AFP, Reuters. Şi agenţiile de presă din România au scris despre mitingurile din Republica Moldova. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.