Nu e scrisoare deschisă. Nu pretind să mă citească dl Băsescu. E de ajuns că îl citim noi. 

E pentru puriştii noştri. Pentru că zilele astea am citit atâtea comentarii! Cum să le zic mai bine ca să nu-i supăr? Le voi lăsa fără calificative. Se reduc la – ah, dar cum se poate? Vai - împreună cu Usatîi şi Dodon! Şi mai departe toată lista mioritică de la '90 încoace. Nu lipsesc desigur nici tancurile ruseşti.

Am un plan foarte realist şi realizabil pentru purişti. Mănuşile albe – principalul accesoriu obligatoriu. Mai departe îmbrăcaţi costumul alb, vă puneţi pantofii albi. Şi – mai era să uit de papion. Ieşiţi în PMAN, preferabil mai aproape de monumentul lui Ştefan cel Mare. Aşteptaţi când o să vă crească aripile şi poate, dacă va fi zi cu soare, mai apare şi un nimb. Apoi aşteptaţi când vi se vor alătura încă vreo zece mii ca şi voi. După care intonaţi psalmi şi „Oda bucuriei”. Ca să fie clar că sunteţi şi creştini, şi proeuropeni veritabili. Guvernarea pur şi simplu n-are cum să nu plece în acest caz. In corpore şi direct la penitenciar. După asta, reformaţi justiţia, stârpiţi corupţia ş.a.m.d. (vezi în orice program de guvernare). E realist, nu-i aşa? Şi principalul – e realizabil. Chiar operaţional. Practic – un plan de acţiuni. Şi scopurile atinse, şi costumele imaculate. Doar aşa se face adevărata politică. Scopul nu scuză mijloacele. Şi tot arsenalul de bla-bla-bla. De la '90 încoace… Da, şi o întrebare retorică care n-o să vă placă cu siguranţă. De ce aceleaşi argumente le aud de la cei cu care aparent luptaţi? Poate măcar asta vă va mai pune pe gânduri?

Am să vă destăinuiesc un secret foarte mare şi extrem de important. Politica nu este un lucru murdar. E foarte murdar. Scârbos uneori. Şi nu se face în mănuşi albe. Cine nu crede - să citească/privească ştirile de la Publika. Şi toate celelalte mass-media ale oligarhului. Problema e că ei nu doar ştiu acest lucru, dar îl şi fac.

Ceea ce este R. Moldova acum e rezultatul direct al acestei politici. Un stat capturat definitiv. În care toate ramurile puterii sunt într-o singură mână, inclusiv puterea a patra. În care nu mai avem Parlament şi deputaţi, ci prostituate politice (foştii comunişti convertiţi recent la valorile europene ştiu terminologia leninistă), nu mai avem Guvern, pentru că un prim-ministru nu merge peste hotare să zică că a venit din partea lui Plahotniuc, nu mai avem justiţie, nu mai avem instituţii. Asta e diagnoza. Tratamentul conservativ nu mai ajută la nimic. Cancerul în ultimul stadiu nu se lecuieşte cu ceai de muşeţel şi foi de varză murată puse pe ceafă.

Şi pentru că l-am pus pe dl Băsescu în titlu. Nu poţi schimba poziţia la fiecare două zile! Asta doar lui Marian Ilici i se poate, pentru că ne-am deprins deja.

Să citez:

- „Republica Moldova are un guvern, dar un guvern puternic afectat din punct de vedere credibilitate de influenţa acestui - mogul e puţin spus - acestui domn care se numeşte Plahotniuc, care, în loc să fie cu Filat în puşcărie, el stă şi face guverne”, a afirmat Băsescu la Conferinţa Românilor de Pretutindeni.

- Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi seara, că premierul Moldovei, Pavel Filip, este „lacheul lui Plahotniuc”. 

- „Ştiu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc din România şi cine mănâncă şi acum. Încetaţi cu susţinerea lui Plahotniuc în România. Punct”.

Ca la doar câteva zile distanţă, să ne spuneţi cu totul altceva? Că:

- Este ciudată alinierea acestor două platforme civice care au anunţat că se vor transforma în partide, de partidele domnilor Usatîi şi Dodon! De ce este ciudată solicitarea celor două platforme pentru demisie şi alegeri anticipate? Aceste două platforme nu sunt încă transformate în partide.

- „Sunt de acord că cetăţenii R. Moldova ştiu mai bine ce e la ei acasă, dar ar trebui să ţină cont şi de semnalele date şi de UE care a salutat stabilizarea R. Moldova prin validarea acestui Guvern. Semnalul dat de SUA prin Victoria Nuland chiar la Bucureşti care a salutat instalarea noului Guvern”.

Prima sentinţă e falsă şi balsam pentru puriştii noştri. A doua – scuzaţi, e un semiadevăr. Da, noi ştim mai bine ce e la noi acasă. Aţi face bine să ne daţi, cum aţi promis, lista manipulatorilor de la Bucureşti. Da, noi ştim, iar dvs. cu siguranţă ştiţi că dna Nuland NU a salutat nimic. Termenul corect e – a acceptat. Pentru un termen nedefinit.

Iar dvs. ne propuneţi foi de varză murată. Mânţănim! Avem şi varză, şi doftori. Totuşi, medicii zic că trebuie mai întâi de tăiat…

Victor Ciobanu