„Nu cred că actualul Guvern va rezista prea mult timp, pentru că, în primul rând, nu este văzut ca un guvern legitim. Modul în care a fost votat, în situaţia în care nu s-a prezentat cel puţin programul în faţa Parlamentului şi nu s-a discutat programul Guvernului, şi după aceea la miez de noapte a depus jurământul la Preşedinţie, în situaţia în care s-a anunţat că acest lucru se va întâmpla a doua zi... Toate aceste lucruri, plus situaţia economică şi socială foarte dificilă, protestele care au avut loc şi până la votarea acestui guvern, dar care s-au intensificat după votarea acestui guvern, creează condiţii destul de proaste pentru o activitate normală”, a declarat Maia Sandu, într-un interviu pentru PoliticScan.

La întrebarea „Cine e Plahotniuc în Moldova?”, Maia Sandu a răspuns: „Plahotniuc este unul dintre oligarhii care şi-a consolidat puterea în ultimii 6 ani, pe perioada guvernării pro-europene. Până de curând, avea competiţie în această sferă, însă de curând a rămas singurul şi cel mai puternic. Este omul care a reuşit să-şi subordoneze mai multe instituţii publice importante, cum ar fi Procuratura, Centrul Naţional de Combatere a Corupţiei, Banca Naţională, acum vedem că şi Curtea Constituţională se pare că îl simpatizează. Se pare că acest om intenţionează să construiască un sistem prin care el va controla toate instituţiile statului.”

Despre cum a fost posibil furtul din sistemul bancar al ţării, fosta ministră a menţionat că cert e că acest jaf nu putea să se întâmple fără participarea instituţiilor statului. „Mai multe instituţii cel puţin au închis ochii, dacă nu chiar au avut un rol. Pentru că nu poţi să scoţi sute de milioane din trei bănci, fără ca Banca Naţională să vadă acest lucru, fără ca Centrul Naţional Anticorupţie să vadă acest lucru, fără ca Procuratura în atâţia ani să fie sesizată şi să se sesizeze”, a menţionat Maia Sandu.

„Marele pericol este că, după un an de discuţii despre acest furt, Guvernul şi Parlamentul nu au putut să ofere un cadru legislativ care să stopeze furtul, să închidă robinetele. Şi ne este frică că în timp ce noi stăm în stradă şi protestăm aceşti oameni de la guvernare continuă să faciliteze sau chiar să participe într-un jaf similar. Suspectăm că oamenii de la guvernare sunt implicaţi încă în acest jaf. Acest furt a discreditat parcursul european al Moldovei şi a adâncit criza şi sărăcia. Şi asta vom simţi în anii care vor veni. Experţii vorbesc despre un şoc fiscal pentru următorii 10 ani ca rezultat al acestui furt”, a adăugat fosta ministră a Educaţiei.

Maia Sandu s-a referit şi la protestele de la Chişinău, în special la coagularea forţelor protestatare. Or, dânsa a ţinut să menţioneze că protestele nu au fost iniţiate de cele două partide proruse, conduse de Igor Dodon şi Renato Usatîi. „Protestele au fost iniţiate de forţele sănătoase ale societăţii şi de cei care îşi doresc o societate democratică. Protestele au fost organizate de societatea civilă şi cele mai multe solicitări au ţinut de combaterea corupţiei, de renunţare la justiţie selectivă, de facilitare a accesului la presa liberă. Într-un moment, s-au găsit politicieni oportunişti, care au putut să beneficieze de situaţie şi s-au alăturat acestor proteste. Eu personal nu mă simt parte a acestei echipe. Eu am fost alături, eu am fost la proteste, dar am fost alături de oamenii care protestează împotriva corupţiei şi care îşi doresc în continuare ca Moldova să meargă pe procesul de integrare europeană”, a punctat Maia Sandu.

Întrebată ce soluţii vede în continuare pentru Republica Moldova, ex-ministra Educaţiei a spus: „Noi avem o problemă enormă, pentru că aceşti oameni care vin la proteste sunt foarte supăraţi şi ei nu pot fi trimişi acasă pur şi simplu. Pe de altă parte, guvernarea continuă să ignore oamenii din stradă, revendicările acestora şi această lipsă de dialog poate să se termine foarte prost. Eu cred că noi toţi trebuie să recunoaştem că alegerile anticipate sunt necesare, pentru că această guvernare nu este legitimă, dar până să ajungem la alegeri anticipate trebuie să ne aşezăm la masa de discuţii şi să convenim asupra unor acţiuni care sunt absolut necesare şi care trebuie să se întâmple în viitorul apropiat. Acest dialog ar putea să fie intermediat de către partenerii de dezvoltare şi aici noi venim cu câteva propuneri, pe care sperăm să le împărtăşească şi finanţatorii.”

„România trebuie să dea banii, dar să se asigure apoi că ei nu sunt furaţi”, a mai spus Maia Sandu, cu privire la acordarea primei tranşe de 60 de milioane de dolari sub formă de sprijin bugetar pentru RM din partea României. „Lucrurile absolut necesare care trebuie sa se întâmple sunt modificarea legislaţiei cu privire la sistemul bancar, despre care am vorbit mai devreme, pentru că nu este normal să primim aceste resurse financiare în situaţia în care banii din buget ajung să acopere fraude din sistemul bancar. Pe dimensiunea anticorupţie şi reforma justiţiei este impetuos necesar să fie aprobată reforma Procuraturii, care se află în Parlament de foarte mult timp şi nu este clar de ce nu ajunge pe agenda parlamentarilor. Un alt pachet de legi foarte important este cel cu privire la Comisia Naţională pentru integritate. Sunt câteva exemple de acţiuni pe care noi, ca societate civilă, avem de gând să le cerem acestui guvern şi contăm foarte mult pe faptul că partenerii noştri de dezvoltare, care au instrumentele lor de presiune asupra Guvernului, vor ţine cont de aceste condiţii şi le vor folosi atunci când vor aprecia în ce măsură acest guvern este unul cu adevărat pro-european şi reformator sau dacă continuă această strategie de mimare a reformelor şi de manipulare a maselor”, a punctat Maia Sandu.

Cât despre parcursul european al Republicii Moldova, ex-ministra Maia Sandu a spus că guvernarea pro-europeană i-a fost de mare folos Rusiei şi că anume această guvernare a distrus şi a compromis visul european al Republicii Moldova. „Nu a trebuit să vin Rusia, sau cineva din afară, ca să încerce să ne oprească din acest drum. Şi acesta este lucrul care ne supără cel mai mult. Pe intern s-au comis erori enorme care ne vor costa pe termen mediu şi pe termen lung”, a conchis Maia Sandu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.