În ultimii ani, numele său a apărut în diverse ocazii în legătură cu intrigi politice şi economice care aveau ca ţintă subordonarea instituţiilor statului. Acestea au fost criticate dur, mai ales de UE şi SUA. Pentru Bruxelles această situaţie demonstra faptul că Moldova este în pericol să se sufoce sub monopolul oligarhic.

După ce Plahotniuc şi-a anunţat revenirea în politică, au existat mai multe încercări din partea Partidului Democrat de a prelua puterea asupra guvernului. Au fost create noi majorităţi în Parlament, între altele şi prin intermediul mai multor transfugi din Partidul Comunist şi deviaţionişti din tabăra liberalilor şi liberal-democraţilor. Mai ales liberal-democraţii au sperat ca în acest fel să-l elibereze pe fostul premier şi şef al partidului, Vlad Filat. Acesta se află în închisoare preventivă, bănuit de fapte de corupţie şi abuz de putere. Andrei Năstase, liderul noii platforme civice „Demnitate şi Adevăr” este convins că a avut loc un târg între rivalii Plahotniuc şi Filat.
 
Cu un picior în groapă şi unul afară
 
Politologul moldovean Igor Boţan nu crede că noul guvern condus de Pavel Filip poate scoate ţara din criză. Şi totuşi, cu ajutorul partenerilor internaţionali, Moldova ar putea fi salvată de la dezastru, a declarat el în cadrul unui interviu dat postului Deutsche Welle. „S-ar atinge un anumit grad de stabilitate, cu toate că ne-am afla în continuare cu un picior în groapă şi unul afară.”

Pentru partidul lui Plahotniuc ar însemna ultima şansă de a rămâne la putere. Conform tuturor sondajelor, noile alegeri ar aduce în frunte ambele grupări proruse - socialiştii şi Partidul Nostru.
 
Noul guvern se va confrunta cu dificultăţi majore. Încă nu există niciun buget pentru anul în curs, iar partenerii internaţionali, în special FMI şi UE, au suspendat ajutoarele financiare ca urmare a scandalului bancar de anul trecut, când au dispărut miliarde de euro. Chiar şi România, ţară atât de apropiată Moldovei, condiţionează viitorul sprijin acordat Republicii Moldova de respectarea strictă a cursului proeuropean.
 
Cu privirile spre Europa
 
Eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PMP) priveşte cu ochi foarte critici recenta evoluţie a evenimentelor. Într-un interviu acordat postului Deutsche Welle deplânge vădita lipsă de încredere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Şi totuşi, UE trebuie să continue să ofere asistenţă Moldovei, fără a se mulţumi cu rolul de spectator.
 
„Un guvern proeuropean este singura posibilitate de ieşire a Republicii Moldova din criza politică. Există riscul ca la sfârşitul procesului puterile proruse să aibă majoritatea în Parlament. Singura posibilitate de a recupera încrederea populaţiei o constituie acum punerea în practică rapidă şi credibilă a acordului de asociere cu UE şi construirea statului de drept”, a declarat Mureşan.

Expertul pe problema Moldovei, Hans-Martin Sieg, director al „Institute for European Politics and Reforms” din Chişinău, este şi el de părere că UE ar trebui să colaboreze pragmatic cu guvernul Filip şi să susţină aplicarea reformelor. Legitimitatea democratică a guvernului este însă, în cel mai bun caz, precară, spune acesta. Siegfried Mureşan acuză aşa-numitele partide proeuropene de eşecul reformelor şi de nemulţumirea populaţiei faţă de clasa politică.
 
Adevăraţii proeuropeni nu au niciun lobby
 
„Conform tuturor sondajelor de opinie, populaţia cu vederi proeuropene este reprezentată cu preponderenţă de forţele opoziţiei, care au o prezenţă foarte redusă în Parlament”. Cursul proeuropean al Moldovei, spune Mureşean, depinde pe termen lung de consolidarea poziţiilor proeuropene în opoziţie şi de găsirea unei platforme şi a unei agende comune.
 
Politicienii şi politologii din Republica Moldova sunt de aceeaşi părere: eşecul acestui guvern ar aduce cu sine prelungirea situaţiei de criză pe o perioadă nedeterminată. Pentru fostul copil-minune al „parteneriatului estic al UE” este ultima şansă de a o lua cu adevărat pe calea proeuropeană, cale pe care şi-o doresc cei mai mulţi dintre moldoveni.