„Suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin financiar din acel credit rambursabil pe care România l-a promis, dar i-am spus domnului prim-ministru că înainte de a livra prima tranşă a acestui acord aşteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voinţa de reformă. Am spus că în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, vom veni cu o listă de măsuri care trebuie să le facă înainte ca să vină prima tranşă”, a menţionat Cioloş.

„În măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la nişte reforme, Guvernul României are în vedere un sprijin de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii mai nevoiaşi din Republica Moldova. Şi aici am spus domnului prim-ministru că, în următoarele zile, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru un sprijin cu anumite produse de primă necesitate pe care am dori să le furnizăm în contact direct cu cetăţenii Republicii Moldova”, a adăugat prim-ministrul român.

Mai mult, Dacian Cioloş a precizat că România este gată să acorde şi un alt sprijin Republicii Moldova doar dacă guvernul moldovean va demonstra că contribuie la implementarea Acordului de Asociere cu UE.

„Cetăţenii din Republica Moldova au aşteptări foarte clare, multe nemulţumiri care sunt justificate şi credibilitatea majorităţii parlamentare depinde, în mod clar, de capacitatea de a lua decizii, de a lua măsuri pentru a implementa reforme, care sunt aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova, dar şi de România. Am sugerat un dialog intens cu societatea civilă din Republica Moldova, cu cei care protestează şi protestează că doresc un parcurs european al ţării. Cred că în mare măsură credibilitatea Guvernului de la Chişinău va depinde de măsurile pe care le va lua şi măsura în care aceste decizii vor exista, va exisa şi sprijinul Guvernului României”, a mai declarat Cioloş.

Totodată, şeful Guvernului de la Bucureşti a declarat că România va urmări cum vor decurge discuţiile dintre Fondul Monetar Internaţional şi Republica Moldova. „Vom urmări cum vor decurge discuţiile cu FMI”, a menţionat Cioloş.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.