De dragul banilor, părinţii îşi lasă copiii în mâinile bunicilor şi pleacă pe un capăt de lume. De dragul banilor, tinerii absolvenţi îşi părăsesc ţara şi pleacă spre un viitor mai bun. De dragul banilor, o mulţime de jurnalişti sunt gata oricând de prostituţie ideologică. De dragul banilor, politicienii noştri au călcat peste tot ce înseamnă demnitate şi valoare naţională.

Din nefericire, sau printr-o interesantă coincidenţă, s-a întâmplat ca un aşa-zis om de afaceri, Vladimir Plahotniuc, să aibă banii şi un plan murdar, ambele suficiente să ducă de nas o ţară. Cel care în anii '90 se ocupa cu mai ştii ce modalităţi de a se îmbogăţi, tipice racket-ului de atunci, a ajuns să se joace cu situaţia generală din Republica Moldova, aşa cum unii copii fac legea în ţările lor de păpuşi şi de construcţii lego.

Plahotniuc şi-a închipuit, ca orice megaloman din istorie, că nimic în ţara lui nu s-ar mişca fără propriul aport. Desigur că la ideea lui bolnavă au contribuit zeci de pupincurişti, bucuroşi să apară măcar o dată pe săptămână pe ecranele televizoarelor, să scape câte o diaree analitică, să manipuleze opinia publică aşa cum au fost ei înşişi manipulaţi cu salarii exorbitante. Dar înainte de toate, manipulată a fost clasa politică, o mână mare de oameni lipsiţi de coloană vertebrală, ajunşi pe poziţii de conducere prin cumătrism şi şantaj.

Aceştia, poartă aceeaşi sete de bani şi de putere, dorind să facă pe orice cale existentă averi frumuşele din care să îşi asigure şi neamurile. Planul lor măreţ a fost nimic altceva decât furtul a unui miliard de dolari din trei mari bănci ale Republicii Moldova. Desigur că această hoţie colectivă nu a putut rămâne neobservată.

Încă din mai 2015, moldovenii ieşeau cu miile în Piaţa Adunării Naţionale, pentru a protesta împotriva hoţilor de la guvernare. Însă, spre deosebire de ţările occidentale, în care schimbările survin după doar câteva ore de protest, în Moldova, nici peste o jumătate de an de manifestaţii nu a adus nici un rezultat. În faţa guvernului au stat, pe caniculă, ploi şi ninsoare, corturi de protestatari, de oameni cărora le pasă de viitorul poporului lor. Ce-i drept, majoritatea erau de vârstă medie, tinerii fiind fie plecaţi peste hotare, fie dezinteresaţi total de situaţia din ţară. Însă toate aceste proteste au fost paralele de mai marii ţării.

Chiar şi de Revelion, nu au mai fost organizate tradiţionalele concerte şi artificii, sub pretextul lipsei banilor necesari. Dar mai ales, deputaţii au folosit Orăşelul Demnităţii şi Adevărului drept pretext pentru a nu organiza respectivele concerte. Situaţia pare a fi dintr-o comedie în care replica politicienilor ar fi: „Flămânzilor, vreţi circ şi sărbătoare? Nu o să le aveţi, dacă nu sunteţi cuminţi. De fapt, nu vă ajunge circul nostru?” Însă nu e vorba de lipsa concertului, care oricum nu ar fi putut masca toată dezordinea din ţară. Criza politică din Republica Moldova a atins cote critice zilele trecute, atunci când mafioţii din Parlament au votat rapid şi pe furiş un nou Guvern, condus de o păpuşă a lui Plahotniuc, Pavel Filip.

Curios este faptul că înainte de a fi înaintat Filip, raţa mută în funcţie de preşedinte a avut o încercare de a i se împotrivi lui Plaha, încercare care trezea speranţă. Însă, aşa cum Timofti nu a putut să iasă din teatrul şantajului oligarhic, ca şi deputaţii, cu frica de a nu sta la rece împreună cu Vladimir Filat, totul a rezultat într-un guvern investit, băgat în gât practic unui popor şi aşa destul de batjocorit de sute de ani prin jocuri geopolitice şi tâlhărire.  Consecinţele de moment ale acestei crize sunt cunoscute: mii de oameni se adună zilnic în centrul Chişinăului, unde revendică abolirea clasei politice mafiote, cu Plahotniuc în vârful ei.

Ce este îmbucurător în aceste proteste, este faptul că, indiferent de preferinţele politice, moldovenii s-au unit ca să lupte pentru aceeaşi cauză, pentru îndepărtarea guvernării care a întrecut orice limită, care a furat încontinuu din buzunarul poporului şi a violat încrederea maselor cu promisiuni nerealizate. Culmea este că banii, importanţa cărora am invocat-o la începutul articolului, ajung să aibă efect şi peste hotarele ţărişoarei noastre, unde jurnalişti plătiţi de „marele” Plahotniuc, prezintă protestele din Republica Moldova, ca fiind organizate de pro-ruşi, al căror interes principal ar fi redirecţionarea orientării geopolitice a statului către est.

Cu toţii ştim că adevărul este altul. Colacul de salvare pentru ţară în acest moment este revolta colectivă, care ar înlătura toţi viermii de la mărul puterii. Este momentul crucial în care putem scăpa de dictatura voalată a unui hoţ, ahtiat după propriul său teatru de păpuşi. Iar următorul banc este foarte relevant în situaţia actuală.

Într-o zi din anii '90, Vladimir Plahotniuc merge la o ghicitoare, să îşi afle viitorul. Ea îi spune:
-Vei face fel de fel de hoţomănii, te vei îmbogăţi nespus de tare şi vei ajunge un om politic important. În ziua în care vei muri, în Moldova va fi o mare sărbătoare.
-Nu aţi putea să îmi spuneţi data şi sărbătoarea despre care este vorba?
-Nu contează. Ziua în care veţi dispărea va deveni o mare sărbătoare pentru Moldova.