în politică şi sociologie, dezbină şi stăpâneşte este o combinaţie de tactici (politice, militare sau economice) de câştigare şi menţinere a puterii prin divizarea unei populaţii în entităţi mai mici care luate separat au putere mai mică decât cel care îşi impune voinţa. Este deseori întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească şi să devină mai puternice.

Strategia a fost folosită efectiv şi eficient de către administratorii imperiilor vaste, inclusiv de către cei ai Imperiului Roman şi cel Britanic. (sursa: wikipedia.org)

Este o strategie cunoscută, nu-i aşa? Inspiraţi din antichitate, forţe politice din interior, dar şi din exterior folosesc această strategie de ani de zile şi în R. Moldova. De la bun începutul acestei republici am fost divizaţi, încă din anii 90, o parte care se uitau spre viitor, alţii care doreau să conserve starea de lucruri şi să păstreze principiile sovietice din trecut (după cum mi-a explicat primul premier al R. Moldova Valeriu Muravschi). Apoi, am fost divizaţi în moldoveni şi români, în cei care vor Unire şi cei care vor Independenţă.

A fost divizată şi societatea civilă (ONG-uri independente, dar şi din cele care au afiliere politică şi care promovează un anumit vector şi susţin direct sau indirect partide politice), divizate sindicatele, patronatele, unele se întâlnesc cu un candidat la funcţia de premier, altele – cu alt candidat, divizată intelectualitatea, Uniunea Scriitorilor, mai accentuat în perioada guvernării comuniste.

Cele 44 de partide, înregistrate oficial la Ministerul Justiţiei, sunt şi ele o formă de a dezbina şi a stăpâni. Aşa îţi poţi asigura şi majorităţi convenabile, şi Guverne, şi preşedinţi.

Protestele ne dezbină şi ele. Acelaşi popor, dar unii protestează în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alţii în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unii strigau Jos, alţii Sus. Unii protestau pentru vectorul european, alţii pentru cel rusesc. Acum se pare, forţele protestatare şi cele pro-Vest şi cele pro-Est s-au unit pentru o cauză comună: alegeri anticipate. Să vedem cât va ţine această unire şi în ce condiţii strategia „Divide et impera” mai este valabilă.

Elena Robu