Luni, 21 decem­brie 2015. 14 depu­taţi PCRM anu­nţă, într-o con­fe­rinţă de presă, că pără­sesc fra­cţiu­nea şi vor forma, în Legi­sla­tiv, Plat­forma Social-Democrată „Pen­tru Mol­dova”. La scurt timp, Plat­forma, nego­ci­ată de Vlad Pla­ho­t­niuc, este com­ple­tată şi de către cei 20 de depu­taţi ai fra­cţiu­nii PD. 19 din­tre ei au ajuns în Legi­sla­tiv pe lis­tele par­ti­du­lui con­dus de Marian Lupu. Cea de-a 20-a, Lidia Lupu, care a deve­nit depu­tată cu spri­ji­nul PSRM, s-a ali­pit acum câteva săp­tămâni.

La scurt timp, cu doar câteva zile îna­inte de desem­na­rea unui can­di­dat la fun­cţia de pre­mier, 7 depu­taţi din PLDM anu­nţă că vor vota un pre­mier pro­pus de PD, chiar dacă par­ti­dul deci­dea ante­rior că nu susţine acest sce­na­riu. La scurt timp, PLDM îi numea „foşti colegi” pe depu­ta­ţii care au sem­nat, ală­turi de Reşe­t­ni­cov, Ghimpu sau Lupu, pen­tru for­ma­rea unei majo­ri­tăţi par­la­men­tare şi pen­tru susţi­ne­rea demo­cra­tu­lui Pavel Filip la fun­cţia de pre­mier. Ast­fel, doar în ultima lună, nu mai puţin de 21 de par­la­men­tari şi-au schim­bat tabăra poli­tică. În actu­a­lul Legi­sla­tiv, până acum, 26 de depu­taţi, aju­nşi în Par­la­ment pe lis­tele unor par­tide, au ade­rat la alte fra­cţiuni sau sunt acum depu­taţi nea­fi­li­aţi (tabel 1, 2). Sin­gu­rele par­tide par­la­men­tare care nu au pier­dut depu­taţi sunt PD, care are cu unul mai mult, după coop­ta­rea Lidiei Lupu, şi PL, care are 13 aleşi ai popo­ru­lui, cu care a venit în Par­la­ment.

Deputat: „Am fost contactată de cineva din partea PD”

Odată cu aceste ple­cări, în spa­ţiul public au apă­rut tot mai multe decla­ra­ţii des­pre coru­pe­rea depu­ta­ţi­lor. Elena Bod­na­renco, depu­tată pe lis­tele PCRM, a decla­rat, într-un inter­viu pen­tru Obser­va­to­rul de Nord, că i s-a pro­pus să pără­sească fra­cţiu­nea PCRM. „Mi s-a pro­pus, cu ade­vă­rat, la ale­gere, bani, fun­cţii, alte faci­li­tăţi”, zice ea. Tot­o­dată, depu­tata a venit şi cu unele pre­ci­zări des­pre ple­ca­rea celor 14 colegi din PCRM. „Ei au fost „pre­lu­craţi” circa trei luni. Au fost cer­ce­tate amă­nu­nţit sta­rea finan­ci­ară a fie­că­ruia, decla­ra­ţi­ile pe veni­turi, ave­rea, viaţa per­so­nală, viaţa copi­i­lor. Fie­că­ruia i s-a pro­pus ceva indi­vi­dual: unora fun­cţii sau bani, altora – închi­de­rea sau des­chi­de­rea unor dosare penale. S-a lucrat cu gru­puri de 3-4 per­soane. Toţi „fuga­rii” s-au adu­nat cu 40 de minute îna­inte de con­fe­rinţa de presă de pomină şi numai atunci au aflat câţi sunt la număr… Apropo, cei 14 nu au fost pri­mii, deo­a­rece pe ace­eaşi cale ante­rior au mers Lidia Lupu, de la PSRM, Nico­lae Jura­vschi şi Petru Ştir­bate, de la PLDM, iar luni exem­plul lor a fost urmat de încă 7 PLDM-işti”, declara Bod­na­renco.

Am contactat-o pe Elena Bod­na­renco pen­tru pre­ci­zări. Aceasta ne-a spus că nu se dezice de decla­ra­ţi­ile făcute pen­tru Obser­va­to­rul de Nord, pre­ci­zând că aşteaptă ca orga­nele de drept să se auto­se­si­zeze în urma dez­vă­lu­i­ri­lor sale des­pre fap­tul că i s-au pro­pus bani şi fun­cţii pen­tru a părăsi PCRM. „Şi mie mi s-a pro­pus să plec din PCRM. Am fost con­tac­tată de cineva din PD. E un mem­bru al par­ti­du­lui, mem­bru al fra­cţiu­nii par­la­men­tare. Chiar aştept rea­cţia Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale. Cu sigu­ranţă, o să merg pen­tru a depune decla­ra­ţii”, ne-a spus Bod­na­renco, evi­tând să dez­vă­luie numele celui care a contactat-o. „Eu am spus şi aşa des­tul”, a pre­ci­zat ea.
 
Continuarea citiţi pe Ziarul de Gardă