Acesta consideră că există o greşeală comună, ba chiar un „loc orb” în interpretarea situaţiei din Ucraina, iar acum şi a celei din Republica Moldova. 

„Ieri am postat o notă critică la ştirile BBC, care vorbeau despre forţe politice proeuropene şi proruse în Moldova. Analiştii care au catalogat astfel situaţia nu realizează că ceea ce doreşte poporul Republicii Moldova este aceeaşi decenţă pentru care, în noiembrie 2013 oamenii au mers la Maidan. Acesta este primul lucru pe care îl doresc oamenii şi pe care guvernările cu stindard european din 2010 încă nu l-au realizat”, a precizat fostul oficial al UE. Acesta este convins că Republica Moldova poate prospera doar ca un stat european, nu şi ca un satelit al Rusiei. 

„Dar să nu fim induşi în eroare de acele persoane care îşi pun steagul UE într-o mână, iar cu cealaltă mână fură bani mari. Acesta nu este un lucru european şi nu ar trebui să ne împăcăm cu un asemenea comportament”, notează Mizsei.

„Geopolitica rămâne importantă. Dar funcţionează numai dacă cerem valori europene şi comportament european, guvernanţă şi respectarea statului de drept, dar nu a dreptului oligarhilor care pretind a fi proeuropeni.

În Ucraina, de asemenea, mulţi oameni au văzut doar criterii etnice, atunci când mulţi oameni s-au adunat doar pentru a cere decenţă. Nu putem exclude faptul că situaţia actuală din Republica Moldova va avea un rezultat bun şi va contribui la consolidarea patriotismul civic”, mai notează Kalman Mizsei.