Reclamanţii au cerut instanţei în repetate rânduri amânarea examinării cauzei, având în vedere că reclamatul – Guvernul Republicii Moldova, se află în interimat şi nu are mandat să ia decizii de asemenea caracter. Cereri cu conţinut similar, fondate pe acelaşi motiv, a înaintat şi reprezentantul juridic al Guvernului. Cu toate acestea, în baza dezacordului de amânare al companiei beneficiare a tranzacţiei, AviaInvest, conjugat cu cel al reprezentantului Agenţiei de Stat a Proprietăţii Publice, instanţa a decis examinarea cauzei chiar şi în condiţiile în care reclamatul principal se află în afara mandatului de competenţă.

„În situaţia când o instituţie a statului obligată să-i apere proprietatea – Agenţia Proprietăţii Publice, face corp comun cu beneficiarul tranzacţiei – compania AviaInvest, când reclamatul principal – Guvernul R. Moldova, nu are putere decizională, iar drept răspuns la cererile repetate de amânare ale reclamantului, instanţa Curţii de Apel hotărăşte, totuşi, examinarea în regim de urgenţă a cauzei, ex-deputaţii PLR s-au văzut nevoiţi să părăsească, în semn de protest, şedinţa de judecată”, se spune în comunicatul PLR.

Înainte de a părăsi sala, ex-deputatul Ion Hadârcă, preşedintele Partidului Liberal Reformator, a făcut o declaraţie în numele său şi al celorlalţi doi reclamanţi prezenţi - Oleg Bodrug şi Valeriu Saharneanu.

„Când am depus semnătura sub Declaraţia de Independenţă pe care o vedem atârnată şi aici, în sala de judecată, noi, semnatarii ei, am avut în vedere, onorată instanţă, constituirea unui stat de drept în care toţi sunt egali în faţa legii, inclusiv demnitarii, funcţionarii, judecătorii, procurorii în aceiaşi măsură cu cetăţenii simpli. Am avut în vedere că datoria judecătorilor este să apere interesul naţional, să nu comită delapidări ale bunului public, să stârpească flagelul corupţiei şi să facă dreptate. Asistăm, din păcate, la o distorsionare gravă a acelor deziderate de început ale statului”, a spus ex-deputatul.

Completul de judecată al Curţii de Apel Chişinău a decis respingerea apelului ex-deputaţilor PLR, lăsând în vigoare hotărârea primei instanţe în care concesionarea ilegală, în condiţii obscure a Aeroportului este dată drept legală.

Ex-deputaţii PLR spun că vor ataca hotărârea la Curtea Supremă de Justiţie.