„Ieri şi astăzi am avut discuţii cu liderii majorităţii parlamentare. Le-am prezentat în detalii revendicările protestatarilor. Cea mai importantă a fost declanşarea alegerilor anticipate. Am încercat să vedem care sunt mecanismele juridice, cum se încadrează asta în termeni legali. Am identificat că, în cel mai repede caz, alegerile anticipate pot fi doar dacă nu este ales preşedintele RM. Le-am transmis colegilor şi că există o altă solicitare, ca să fie retras votul pentru Guvernul Filip. Acest Guvern este legitim şi nici nu se discută retragerea votului”, a spus Candu.

Acesta a mai lansat o invitaţie la dialog către liderii protestatarilor, pentru ca aceştia să vină cu soluţiile lor juridice pentru declanşarea anticipatelor.

„Am decis să cerem din partea grupurilor de protestatari o analiză clară, cu indicarea soluţiilor juridice. Ca decizie politică, noi credem că alegerile anticipate nu sunt o soluţie bună pentru RM. Guvernul a fost recunoscut legitim, deşi, adevărat, a fost învestit în condiţii dificile. Însă dialogul este foarte important şi trebuie să continue. să evităm să ajungem la decizii care nu sunt analizate suficient. Chiar dacă alegerile anticipate poartă mari riscuri şi suntem limitaţi de Constituţie, având o singură posibilitate - doar nealegerea preşedintelui, totuşi suntem gata să discutăm cum protestatarii, să vedem instrumentele pe care poate le-au identificat ei”, a adăugat Candu.

Speakerul a precizat că reprezentanţii protestatarilor sunt invitaţi la discuţii luni, 25 ianuarie.