„Învestirea unui nou Guvern nicidecum nu pune capăt crizei politice de la Chişinău. În clipa de faţă există două mari grupuri care îşi doresc puterea totală în Republica Moldova. Pe de-o parte, oligarhul Plahotniuc care vrea să păstreze o majoritate care există în Parlament, deja. Nu e cea mai fericită formulă. (...) Gruparea politică ce va avea cea mai mare influenţă în Parlamentul Republicii Moldova va impune şi viitorul preşedinte. Acesta este şi motivul pentru care s-a declanşat această criză, suprapusă cu o nemulţumire reală din partea populaţiei”, a declarat pentru AGERPRES Eugen Tomac.

Acesta a adăugat că nemulţumirea moldovenilor este legată în primul rând de uriaşa fraudă bancară produsă anul trecut în Republica Moldova.

„De guvernarea „proeuropeană” este legat şi cel mai mare scandal de fraudă din scurta istorie a Republicii Moldova, un stat de 24 de ani, pentru că într-un stat cu un PIB de şapte miliarde de dolari, când dispare aproape un miliard, în mod clar că se produc efecte negative în toate domeniile şi impactul socio-economic este nimicitor, motiv pentru care populaţia, pur şi simplu, nu mai creditează din punct de vedere politic actuala majoritate. Practic, Republica Moldova are de ales în clipa de faţă între două rele: partidele politice democratice care vin cu o moştenire dezastruoasă sunt condamnate să menţină aceeaşi retorică, din păcate, compromisă, proeuropeană. În schimb, partidele politice proruseşti vin pe fondul acestor nemulţumiri cu un mesaj foarte agresiv şi solicită alegeri anticipate. Deci, criza continuă, ea nu se va încheia pentru că ambele soluţii sunt privite cu rezervă de către populaţie”, a explicat Tomac.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului şi lista cabinetului de miniştri în frunte cu Pavel Filip.

Miercuri seara, mii de persoane au protestat în faţa clădirii Parlamentului de la Chişinău în urma învestirii precipitate a guvernului.