Nu v-aţi întrebat niciodată de ce un miliardar vrea să fie premier? Nu v-aţi întrebat de ce cei mai mari bogătani plătesc milioane ca să-şi pună fundul pe un fotoliu de deputat? Chiar sunteţi atât de naivi să credeţi că ei vin acolo pe salarii de 7-10 mii de lei? Aceştia sunt bani de ţigări sau bani de buzunar pentru ăla micu de învaţă în Elveţia. Oligarhii vor să ajungă la conductele cu bani ale statului. Acesta este singurul motiv.

Ei nu văd altceva decât îmbogăţire, îmbogăţire, îmbogăţire. Nu ştiu dacă aţi observat un paradox: cu cât este mai mică pensia, cu atât mai multe Porsche-uri apar în Chişinău. Cu cât mai mulţi cerşetori sunt pe stradă, cu atât mai multe rochii scumpe îşi vor cumpăra amantele. Dacă oamenii sunt săraci, ei vor fi foarte bogaţi. Şi ştiţi de ce? Prăpădita asta de ţară are un PIB de 8 miliarde de dolari. 8 miliarde de dolari este o sumă mică pentru 3 sau 4 milioane de oameni. În acelaşi timp, 8 miliarde este o sumă uriaşă pentru trei sau patru oligarhi. România, o ţară cu aproape 20 de milioane de locuitori, are, teoretic, un singur miliardar. Şi Moldova are unul. Acum vedeţi de ce acest miliardar ar plăti oricât ca să rămână la putere? Ar cumpăra deputaţi la pachet, ar ţine televiziuni şi postaci manipulatori…

Când eşti singur pe plantaţia de robi, când faci ce vrei cu aceste 8 miliarde de dolari îţi permiţi multe. Le dai la sclavi cât să nu moară de foame şi tu faci afaceri. În primul rând te bagi în bănci. Fie furi efectiv un miliard, fie controlezi fluxul uriaş de bani veniţi din afară. Pe urmă controlezi magazinele. Oamenii primesc bani din afară şi trebuie să cumpere mâncare. Tot profitul ajunge la tine în buzunar. Cetăţenii au nevoie şi de acte. Cine le va face? Care firmă? Ooo, afacerea cu acte este, probabil, cel mai profitabil business într-o ţară în care toată lumea vrea să plece. Pe urmă vine o finanţare de la Banca Mondială şi urmează să repari drumurile. Cu ce firmă le repari? Cine încasează grosul profitului în timp ce grosimea asfaltului este de doi milimetri? Dacă instituţiile statului ar fi puternice, acestea nu le-ar permite oligarhilor să mişte în front. Ar stopa furăciunile. Instituţiile sunt însă privatizate, captive. Ele nu fac nimic. Aşa cum le convine oligarhilor.

Nu, prieteni. Trebuie să luptăm. Nu avem nicio şansă cu oligarhii. Ei au transformat statul într-un SRL din care fură cu camioanele. Se menţin la putere datorită corupţiei generalizate. Investesc mult în manipulare şi în funcţionari corupţi. Vreţi să fiţi sclavi într-un SRL sau vreţi să fiţi cetăţeni liberi? Voi alegeţi.

Sursa: cojocari.ro