Ieri, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a venit cu unele precizări.

Erau necesare. Pentru că, după cum e obiceiul scârnav al holdingului media al lui Plahotniuc, acesta ne-a anunţat că tot globul pământesc a salutat formarea majorităţii şi desemnarea candidatului la Chişinău. Unii bursieri de la Bucureşti ai oligarhului au preluat mesajul. Dar e o altă temă la care vom reveni.

Iată ce zice ambasadorul: „Mesajul Victoriei Nuland a fost interpretat greşit. Victoria Nuland şi-a exprimat bucuria că a fost formată o majoritate parlamentară care poate forma un nou Guvern. Noi toţi am aşteptat să se întâmple acest lucru, fiindcă mulţi au început să-şi piardă răbdarea. Doamna Nuland s-a referit la faptul că aceasta este o veste bună, fără a pune accent pe componenţa majorităţii. Şi asta nu înseamnă, neapărat, că noi vom susţine această majoritate. Noi nu ne putem implica în politicile interne ale Moldovei”. Clar şi punctual. Cine încă nu a înţeles, le reamintesc că dna Nuland s-a întâlnit în octombrie cu premierul Streleţ şi a declarat sprijin pentru Guvernul de la Chişinău. Deci, Guvernul SUA va sprijini orice Guvern de la noi care va asigura o stabilitate. În ierarhia priorităţilor americane, în regiune aceasta e pe primul loc. E util să înţelegem acest lucru şi să nu ne facem iluzii deşarte. Şi mai ales – aşteptări exagerate. Portavionul George H.W. Bush nu va intra pe Bâc şi nici nu va arunca ancora la Giurgiuleşti. Da, şi să mai lăsăm bocetele mioritice – cine, când şi pe cine a trădat. Jocurile au fost mult mai sofisticate…

Fireşte că nouă nu ne place că această stabilitate este asigurată pe moment de Plahotniuc. Dar asta deja e problema noastră. Plahotniuc nu a ajuns premier, şi acesta nu este doar meritul nostru. Atunci când va fi o altă majoritate care o va oferi, americanii o vor susţine. Deocamdată, tot ce se pretinde drept alternativă politică e încă în faza de proiecte. Ceea ce nu înseamnă că ele nu trebuie susţinute. Noi le vom susţine. Dar şi ei trebuie să fie mai consecvenţi şi mai expliciţi. Şi, cel mai important, mai cooperanţi. Multe proiecte răzleţe doar se vor îngropa reciproc.

Desigur, sunt şi unele întrebări neplăcute pe care am putea să le adresăm dlui ambasador.

De ce totuşi s-a opus alegerilor anticipate, atunci când majoritatea parlamentară din 56 de deputaţi este formată din 24 de transfugi/traseişti şi asta putem să catalogăm drept corupere politică tipică? 

Cum va putea această majoritate formată prin corupere să lupte contra corupţiei?

Cum anume vor colabora americanii cu o astfel de majoritate coruptă? Care vor fi condiţionările?

Cât de democratic este ca un partid cu 19 mandate obţinute şi cu un rating actual la limita pragului şi 1% în capitală să pretindă a fi baza coaliţiei de guvernare şi funcţia de premier? 

Ei, şi mai sunt multe. Dar unele dintre ele ne vor fi pasate nouă, ceea ce îmi pare corect. La altele vom primi răspuns mai diplomatic. Cert este că vor fi cu ochii pe noi. Deloc întâmplător, discuţia d-nei Nuland cu preşedintele român a durat peste patru ore şi tema noastră a fost în centrul atenţiei. Jocul încă nu s-a încheiat. Iar Guvernul actual e doar un rezultat intermediar…

Sursa: ziarulnational.md