Totodată, Pettit nu exclude că noua majoritate parlamentară ar fi fost formată prin corupere şi şantaj. „Nu vreau să vorbesc despre intrigi politice. Se ştie că aranjamente politice există la formarea majorităţilor. Toţi cunoaştem că există corupţie în Parlament şi în alte instituţii ale statului. Dar noi nu avem dreptul să ne implicăm. Alegătorii moldoveni sunt cei care trebuie să meargă în instanţă şi să-şi apere drepturile. Instanţele de judecată şi mass-media sunt cele care pot demonstra acest lucru. Sunt necesare probe concludente”, a declarat diplomatul american, notează IPN.

Referindu-se la potenţiala învestire a Guvernului Filip, Pettit a subliniat că SUA doreşte ca în Republica Moldova să fie învestit cât mai repede Guvernul, dar nu se pronunţă în favoarea unui anumit candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

„Noi ne bucurăm că Republica Moldova va avea în timpul apropiat guvern. Nu susţinem un candidat anumit pentru funcţia de prim-ministru. Dar vrem să fie format guvernul, pentru că ne dorim stabilitate în Republica Moldova, implementarea reformelor şi deblocarea relaţiilor cu FMI. Nu ţine de competenţa noastră să susţinem un candidat sau altul pentru funcţia de premier. Sunt chestiuni de politică internă şi noi nu intervenim. Noi doar putem să vă ajutăm în implementarea reformelor”, a spus şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău.

În context, ambasadorul SUA a precizat că mesajul asistentei Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, preluat ieri de către presa din Moldova a fost înţeles greşit. „Victoria Nuland şi-a exprimat bucuria că a fost formată o majoritate parlamentară care poate învesti un nou guvern. Doamna Nuland s-a referit la faptul că aceasta este o veste bună, fără a pune accent pe componenţa majorităţii. Şi asta nu înseamnă, neapărat, că noi vom susţine această majoritate. Noi nu ne putem implica în politicile interne ale Moldovei”, a declarat James Pettit.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.