„SUA au oferit ajutor cu privire la frauda bancară, mă refer la investigaţiile necesare, mai ales în ceea ce priveşte ieşirea banilor din ţară, dar pentru a rezolva această problemă este necesară şi cooperare, ceea ce nu a existat. Este necesar accesul la înregistrările bancare”, a declarat ambasadorul american la Chişinău.

Precizăm că „jaful secolului” din sistemul bancar al Republicii Moldova a şocat întreaga comunitate internaţională şi a adus ţara în prag de faliment. Raportul unor experţi americani reprezintă încă o dovadă că aceste scheme îşi au rădăcinile încă pe timpul guvernării comuniste şi au fost preluate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

O altă investigaţie făcută de Business New Europe a scos la iveală faptul că mai multe companii off-shore din Scoţia au fost implicate în schema frauduloasă, fiind aceleaşi firme off-shore care au participat în atacurile raider din Moldova în perioada 2011-2012, ale căror beneficiar final este oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra. Aceleaşi companii off-shore scoţiene sunt prezente şi în schema de spălare de bani din perioada 2010-2014, când 20 de miliarde de dolari, bani iliciţi proveniţi din Rusia, au trecut printr-o bancă din Moldova.