Discuţiile s-au desfăşurat la Ministerul Agriculturii. În cuvântarea sa, Pavel Filip a menţionat că printre priorităţile programului de guvernare sunt integrarea europeană şi depolitizarea instituţiilor de drept. Discursul său a provocat mai multe întrebări.

Directorul executiv al organizaţiei Transparency International Moldova nu a avut întrebări faţă de candidat, dar a ţinut să enumere motivele pentru care nu are încredere în el.

Şi expertul economic Sergiu Tofilat afirmă că nu are încredere în Pavel Filip.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie la mesajul lui Sergiu Tofilat, iar acuzaţiile de şantaj şi corupere a majorităţii parlamentare au fost respinse anterior de PD. Alţi reprezentanţi ai societăţii civile care au participat la întrunire au o altă atitudine faţă de Pavel Filip.
Candidatul desemnat pentru şefia Guvernului a mai spus că acceptă ca în declaraţia de integritate să fie menţionat din ce partide a făcut parte fiecare viitor membru al executivului, care este o cerinţă a Asociaţiei Promo-LEX. Pavel Filip a mai avut întrevederi cu academicieni şi reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale a Patronatului.

Amintim că preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul privind desemnarea ministrului în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiei şi vicepreşedinte al PD, Pavel Filip, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Ion Păduraru, desemnat cu o zi înainte, a declarat că se retrage. Asta s-a întâmplat în condiţiile în care PD i-a prezentat şefului statului o listă cu semnăturile a 55 de legislatori care ar fi gata să formeze majoritatea parlamentară şi să-l susţină pe Filip. De menţionat că, anterior, preşedintele ţării a respins de două ori candidatura prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc, propus de această formaţiune pentru funcţia de premier. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.