Expertul în drept constituţional a susţinut că asupra prevederilor şi considerentelor juridice şi constituţionale au prevalat interesele politice.

„Prin hotărârea sa din 29 decembrie 2015, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că preşedintele trebuie să se conformeze cu candidatura propusă de o majoritate parlamentară absolută, fără ca să deschidă parantezele necesare”, a declarat expertul.

„Conform regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se formează la primele şedinţe ale Legislativului în şedinţă plenară, prin înaintarea unei declaraţii semnate de grupul de deputaţi care formează această majoritate. Acest lucru însă nu a fost făcut”, a subliniat fostul judecător la Curtea Constituţională. 

Cât priveşte formarea noilor fracţiuni din deputaţii transfugi, potrivit lui Osmochescu, trebuie să treacă 6 luni pentru a înregistra un nou grup parlamentar. În realitate, situaţia este alta.

Astfel, actuala majoritate parlamentară, mai spune constituţionalistul, nu poate fi considerată ca una cu drepturi depline, fiindcă nu a trecut prin toate procedurile legale. „Prin urmare, am rezerve foarte serioase privind legalitatea acestei majorităţi”, a declarat Osmochescu.

„Eu o consider o quasi-majoritate în care au predominat interesele politice asupra raţiunilor juridice stipulate de Constituţie şi de regulamentul Parlamentului”, a conchis expertul constituţionalist.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.