Nicolae Osmochescu a declarat în cadrul emisiunii „În PROfunzime” că este rezervat în privinţa legalităţii majorităţii parlamentare. „În primul rând, majoritatea parlamentară se formează imediat după alegerile parlamentare. În al doilea rând, majoritatea parlamentară se formează în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului. În cel de al treilea rând, decizia de formare a majorităţii parlamentare se statuează în procese verbale şi se păstrează în arhivă. N-a fost respectată niciuna din aceste condiţii”, a precizat fostul magistrat, notează IPN.

Osmochescu consideră că preşedintele nu putea fi obligat să se conformeze candidaturii propuse de această majoritate parlamentară. „Pe lângă faptul că a fost încălcată procedura de formare a majorităţii parlamentare, la crearea ei nu au predominat raţiunile juridice stipulate în Constituţie, dar interesele politice”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Alexandru Arsene, expert în drept constituţional, a declarat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” că decizia CC din 29 decembrie 2015 ar fi una ilegală. „Curtea Constituţională şi-a pierdut competenţa atunci când a tălmăcit un articol care nu există în Constituţie. Legea fundamentală nu prevede majoritatea absolută. Cu tot respectul faţă de CC, dar sunt nişte invenţii”, a declarat Arsene.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.