„Anticipatele nu ar fi un dezastru pentru Moldova. Şansele proruşilor sunt în mare cam aceleaşi, ca şi la precedentele alegeri. Din punct de vedere al vectorului est VS vest, electoratul moldovenesc este împărţit în două tabere relativ egale. Problema este cum să asiguri participarea la vot a celor dezamăgiţi, majoritatea fiind din tabăra proeuropenilor”, a precizat Milewski.

Expertul în spaţiu post-sovietic vorbeşte şi despre Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, dar şi despre mişcarea politică formată de Maia Sandu. În opinia cercetătorului, speranţele cetăţenilor se îndreaptă spre aceste partide.

„PDA are mai multe şanse decât PAS-ul Maiei Sandu, a beneficiat de mai mult timp pentru promovare şi acţiuni concrete, în special protestele organizate începând cu primăvara lui 2015. PAS există mai mult în vizorul votanţilor tineri, foarte educaţi, utilizatori extensivi de Internet şi reţele de socializare. PDA va avea cel puţin un an de la înfiinţare în momentul demarării campaniei electorale. Partidul Maiei Sandu este încă în stare embrionară, lansându-se cu câteva săptămâni în urmă. Este foarte important ca ambele partide să-şi asigure finanţare transparentă şi decentă. Un partid cu pretenţii de accedere în Parlament în Moldova are nevoie de aproximativ un milion de euro într-un an electoral. Pentru un individ ca Plahotniuc o asemenea suma nu înseamnă nimic, de aici şi riscul ca acesta să cumpere aproape orice şi pe oricine, direct sau prin terţi”, mai adaugă politologul.

„În contrapartidă, ar fi esenţial ca personalităţi ca Ion Sturza să se implice activ în campania care urmează în Moldova. Ar fi acea gură de oxigen de care are nevoie un proiect ca cel al Maiei Sandu. Nu se ştie dacă Maia Sandu poate fi un jucător de echipă, dar cu siguranţă speranţele electoratului moldovenesc proeuropean se îndreaptă spre ea şi grupul care a fondat PDA”, continuă Octavian Milewski.

În context, cercetătorul spune că partidele care se află acum la guvernare nu au şanse să acceadă în următoarea legislatură.

„Cum există puţine şanse ca vreun partid parlamentar pretins proeuropean să mai acceadă în următoarea legislatură, cele două partide au şansa de a prelua o bună parte a electoratului PDLM, PL şi chiar parţial PD. O şansă infimă de a accede la limita în următorul legislativ are doar PD, doar datorită resurselor financiare nelimitate şi absorbirii comuniştilor în rândurile sale. Segmentul proeuropean de centru şi dreapta este în căutare de noi feţe, care există, dar care au nevoie de susţinere”, comentează cercetătorul de la Academia Poloneză de Ştiinţă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.