„În paralel cu protestele noastre, să continuăm strângerea semnăturilor în vederea desfăşurării referendumului republican pentru modificarea Constituţiei. Presa din România ne semnalează intenţiile acestui criminal Plahotniuc de a se instala în funcţia de preşedinte, în condiţiile în care nu a reuşit să se instaleze în funcţia de prim-ministru. Invităm toată lumea să participe la colectarea semnăturilor privind organizarea referendumului”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Prin satele, prin raioanele, prin oraşele republicii trebuie să colectăm, să ne căutăm unul pe altul, să mergem la colectori, să mergem la centrele de colectare, să ne punem semnăturile, să realizăm acest referendum”, a continuat Andrei Năstase.

Reprezentanţii mişcării protestatare au mai menţionat că cetăţenii trebuie să se mobileze în ziua în care va fi învestit Guvernul Filip pentru a nu permite instaurarea unei dictaturi. „În momentul X, să fim în faţa Parlamentului, să ne opunem instaurării acestei dictaturi”, a adăugat Năstase.

„Este important să continuăm procesul de colectare a semnăturilor pentru că dacă vom avea un preşedinte ales de către popor, el nu va proceda aşa cum procedat acest Timofti, care a trădat interesele naţionale. Facem apel către societate civilă, către partidele extraparlamentare şi partidele care sunt în opoziţie şi împreună să venim în ziua X, atunci va fi aplicat acest scenariu diabolic de instaurare dictaturii în Parlament. Să protestăm masiv, dur şi să nu permitem ca Republica Moldova să alunece pe calea dictaturii”, a declarat membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase.

Menţionăm că la protestul din 6 septembrie, manifestanţii din PMAN au votat o proclamaţie care conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată. Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare chestiune supusă votului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.