Tinerii declară că noul guvern este obligat să scoată instituţiile statului din captivitate şi să redea acestora libertatea şi transparenţa atât în funcţionarea lor cât şi în procesul decizional.

Apelul integral al studenţilor:

„Republica Moldova are nevoie rapid de un guvern, care sa îmbunătăţească economia, să reia relaţiile cu FMI şi să reconfirme cursul european prin implementarea deplina a Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană. Republica Moldova este într-o situaţie limită. Republica Moldova se afla într-o competiţie de influenţa formidabil de dură între Federaţia Rusa şi Europa, soarta ei fiind legată de propria ei decizie, dar şi de evoluţiile din Ucraina.

Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles între Uniunea Europeana şi Republica Moldova reprezintă o formă concretă de cooperare politică şi economică, fiind un instrument creat pentru ţările din Parteneriatul Estic, aflate în antecamera aderării şi a accederii la statutul de ţară candidată în procesul de aderare la UE.

Semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a reprezentat fără îndoială un act de importanţă istorică. Este o confirmare a parcursului ireproşabil al Republicii Moldova, dar şi o încununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de Romania în ultimii 10 ani de zile. În primul şi în primul rând însă, este meritul cetăţenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor şi au ales calea europeană.

Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, însă nu ferit de riscuri. Semnarea Acordului de Asociere cu UE, obţinerea unui grad crescut de securitate economică, energetică, integrarea cât mai aprofundată în mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene, sunt etape esenţiale pentru finalizarea cu succes a acestui proces.

Considerăm că integrarea europeană a Republicii Moldova este o reparaţie istorica atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele şi valorile ei estice. Republica Moldova este „povestea de succes” a Parteneriatului Estic şi a Politicii de Vecinătate a UE pentru că a strâns din dinţi şi şi-a respectat cu orice preţ angajamentele în faţa UE.

Vocaţia europeană a Republicii Moldova, precum şi dorinţa de a merge mai departe pe drumul integrării europene reprezintă expresia voinţei proprii.
Republica Moldova a fost şi va rămâne o temă majoră a României în contextul european. Comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură a Republicii Moldova cu România constituie un episod special la nivel european. România are o datorie faţă de cetăţenii aflaţi dincolo de Prut, datorie derivată tocmai din această relaţie specială.

Republica Moldova trebuie să revină la valorile europene de care a fost despărţită prin forţa de o istorie ostilă. Republica Moldova trebuie să se întoarcă la valorile europene pe care, în realitate, nu le-a abandonat niciodată şi pe care le-a reafirmat din prima zi a independenţei de stat.

Suntem şi vom fi alături de orice guvern pro-european de la Chişinău care va implementa şi respecta Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, un guvern care va asigura participarea societăţii civile, a mediului academic şi a studenţilor la procesul decizional, care va scoate instituţiile statului din captivitate şi care va reda acestora libertatea şi transparenţa atât în funcţionarea lor cât şi în procesul decizional”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.