„Preşedintele Timofti a comis o crimă gravă împotriva poporului RM. A făcut-o şi Ion Păduraru. Dedesubturile acestor crime vor ieşi la suprafaţă şi eu personal o să am grijă ca să iasă cât mai multe, pentru că fără retragerea lui Păduraru nu se ajungea la revocarea decretului şi desemnarea lui Filip. Nu că Timofti n-ar fi făcut-o, dar tehnic vorbind, nu i s-ar fi creat condiţii. Păduraru a insistat mult pe parcursul zilei pe lângă Timofti să fie desemnat premier. Păduraru a făcut presiuni pe preşedinte să-l desemneze, promiţând că va avea susţinerea majorităţii în Parlament. Până la ora 19:30, Ion Sturza era scris pe hârtie. Cu sau fără ştiinţa lui Timofti, s-au făcut jocuri murdare. Urmează să vedem dacă Timofti era conştient de jocul care se face sau nu. Însă un lucru este cert - premeditat sau din neatenţie, s-a produs o nedreptate faţă de popor. Nu poţi să ai o figură ca Ion Sturza, acceptată de întreaga societate, şi să pui pe cineva despre care ştii precis că a fost vizat în denunţul lui Shor şi poate fi vulnerabil. Nimeni nu se joacă cu ţara în halul ăsta”, a menţionat Andrei Năstase, aseară, la „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

Şi analistul politic Valentin Dolganiuc califică acţiunile din ultimele trei zile drept un scenariu diabolic şi o trădare a poporului care, la un moment dat, începuse să creadă că Timofti „a înviat”. „Acţiunile din ultimele zile pot să le calific doar ca înaltă trădare de stat a poporului. Populaţia Republicii Moldova trebuie să ţină minte aceste personaje care au făcut parte din scenariul lui Plahotniuc şi au trădat poporul pentru bani. Este limpede că a fost un scenariu, un plan diabolic al lui Plahotniuc”, susţine membrul fondator al Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Pentru mine este clar că actuala clasă politică nu mai are niciun drept moral sau juridic să conducă mai departe ţara”, a continuat unul dintre membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale, Alexandru Slusari, care a povestit detalii din seara în care a fost desemnat Păduraru, când mai mulţi protestatari au mers la Condriţa în semn de susţinere pentru şeful statului. Astfel, după ce au ajuns la Reşedinţa prezidenţială, protestatarii au discutat cu unul dintre consilierii şefului statului. Acesta le-a transmis că preşedintele „nu va permite capturarea statului”. Reprezentanţii protestatarilor au insistat să-l vadă pe şeful statului şi cererea a fost acceptată, iar Chiril Moţpan a avut o întrevedere de vreo 15 minute cu Nicolae Timofti, care l-a asigurat pe reprezentantul CMAN că urmăreşte protestele, că nu va permite capturarea statului şi că va rămâne pe poziţii.

„La acel moment, era sigură deja informaţia că în ziua ceea la Chişinău venise Ion Sturza şi speram, eram aproape sigur, că tot el va fi desemnat. Când am auzit numele lui Păduraru, primul gând a fost că ceva nu e curat. Ştiam că persoana este vulnerabilă. În cazul lui Sturza se legau de pensii, de evenimente din 98, 99. Sturza nu era aici când s-au comis cele mai mari crime, după 2003-2004, însă Păduraru era aici şi chiar a figurat în nişte chestii. Am simţit imediat că ceva nu e curat, dar prevala bucuria că Plahotniuc a fost respins”, a menţionat Slusari.

La rândul său, Valentin Dolganiuc a dezvăluit că atunci când candidatura lui Plahotniuc a fost respinsă pentru prima oară de şeful statului, oligarhul ar fi declarat în anturajul său că este dispus să cheltuiască 50 de milioane de euro ca să obţină un ministru al său. „Înţelegem că din miliardul furat, aceste 50 de milioane sunt un nimic ca să le sacrifice”, a menţionat Dolganiuc. „ Şi nici măcar nu trebuie să-i cheltuie pe toţi, pentru că deputaţii moldoveni se vând ca nişte fete uşuratice, pe mai puţin”, a adăugat şi Andrei Năstase. „Cineva care a participat la formarea uneia dintre AIE mi-a spus un singur lucru. După o discuţie mai aprinsă cu Plahotniuc, acesta a spus următoarea propoziţie: Ăştia mă învaţă pe mine să trişez?! Deci el a adus în politică toate obiceiurile din lumea criminală”, a conchis Valentin Dolganiuc.