„Nu este nicio surpriză în ceea ce s-a întâmplat. Era evident încă de aseară că preşedintele Timofti acţionează total amatoristic, din punctul de vedere al propunerii sale. Am văzut la fel de fel de analişti, de la Traian Băsescu în jos, care voiau să ne arate cât de sofisticat este jocul preşedintelui Timofti. Nu este deloc sofisticat. Este jocul unui personaj politic cu spatele la zid, probabil şantajat, după cum scrie presa din Chişinău, şi care nu a realizat practic nimic decât întârzierea înscăunării de facto şi de iure a lui Vlad Plahotniuc; pentru că dacă ne uităm la personajul care ar putea să fie înscăunat ca prim-ministru, de facto, Plahotniuc va conduce şi acest guvern, după cum nu a avut dificultăţi să conducă din umbră nici guvernul Leancă”, a spus Cozmin Guşă. în cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea.

„Situaţia acolo nu se va calma. Dacă se va reuşi impunerea acestui prim-ministru nominalizat, de către această coaliţie făcută ad-hoc, pro-europeană e greu să o mai numeşti, având în vedere antecedentele acestei coaliţii pro-europene, dar să spunem această coaliţie care nu se declară pro-rusească. Eu am zis că e moldovenească în sensul în care doreşte de la ambele capete să se adape, şi de la Moscova, şi de la Bucureşti că e spiritul moldovenesc perpetuu. Dacă se va reuşi înscăunarea acestui guvern, la care astăzi se face referire, să vedem dacă va fi constituţional pentru că termenul nu poate să fie interpretat în sensul că preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, se afla pe drum către reşedinţa prezidenţială şi preşedintele Moldovei a ieşit cu acest Păduraru şi el nu a mai ajuns.

Deci nu s-a formalizat nimic. Deocamdată, singura propunere formalizată, în intervalul de timp constituţional, e propunerea cu Plahotniuc şi atât. Această a doua propunere nu e formalizată decât în urma unei mărturisiri la postul de televiziune Publika, al lui Marian Lupu, că ar fi fost pe drum cu o propunere, când preşedintele a venit cu o altă propunere. Deci vă daţi seama în cel fel şi cât de periculos se trăieşte politic acolo la Chişinău şi cât de precar dacă vorbim despre asemenea propuneri şi asemenea interpretări ale legii”, a adăugat consultantul politic.

„Rezultatul astăzi este că preşedintele Timofti a fost învins, practic, şi Partidul Democrat, Plahotniuc şi Lupu reuşesc să îşi impună un prim-ministru al dânşilor, care nu e Plahotniuc de iure, dar de facto este; că în urma acestor lucruri vor fi tocaţi mărunt de către partidele pro-ruseşti ale lui Igor Dodon şi Renato Usatîi, care sunt partide care în caz de alegeri pot să depăşească 60%, cu un preşedinte Timofti total decredibilizat. Atunci ne putem închipui la zbuciumul politic, din această zonă, şi la ofensiva rusească în plan geoeconomic, să nu uităm în ce fel ruşii atacă flancurile estice ale lumii euroatlantice, o lume euroatlantică părăsită de către aliaţi, ne uităm la Ucraina care nu a primit sprijinul din partea Uniunii Europene, ne uităm la Germania care a spălat putina rapid din această zonă şi dăm seama că suntem singuri.

De aici, revolta mea împotriva politicienilor români care nu au găsit de cuviinţă nici ieri, nici alaltăieri deşi criza era instalată, să-şi spună punctul de vedere. Abia aseară s-au trezit şi, din considerente puternic personale, Traian Băsescu cu musca pe căciulă din cauza susţinerii necondiţionate a coruptului Vlad Filat; Victor Ponta, cu musca pe căciulă din cauza susţinerii necondiţionate a aceluiaşi Vlad, dar de data asta Plahotniuc, au încercat să ne explice că în timpul mandatului lor nu s-a putut face nimic. S-a putut face, nu au făcut şi astăzi ne confruntăm cu cea mai gravă criză la graniţa noastră cu lumea post-sovietică, respectiv pe Prut, şi care ne poate influenţa foarte mult”, a mai punctat Cozmin Guşă.

„În concluzie, ce se întâmplă astăzi ne arată că Moldova e sub o turbulenţă geopolitică pe care, încă, nu o înţelegem; că are un preşedinte în funcţie extrem de ezitant; cu o falangă economică reprezentată de către Plahotniuc, nu ştim cine e în spatele lui conectat atât la Moscova, cât şi înainte la Bucureşti şi cu partidele pro-ruseşti într-o ofensivă extraordinară, în aşa fel încât această graniţă de pe Prut a lumii euroatlantice, care părea până acum prietenoasă, mai ales apropo de relaţia cu România, să poată să fie îngheţată în scurt timp pentru că, chiar dacă se va instala acest guvern, nu are cum să facă minuni. Parcursul european este unul total îndoielnic. UE, astăzi, nu mai resurse din cauza crizei interne ca să poată să administreze şi criza de la graniţă într-o ţară îndoielnică, emergentă către parcursul european şi atunci ne dăm seama că un mic butoiaş cu pulbere deja s-a instalat acolo şi, la cât de prost stăm noi cu politica externă şi cu relaţia bilaterală cu Moldova, ne va afecta într-un fel pe care, astăzi, cu greu putem să îl bănuim”, a conchis Cozmin Guşă.