Democraţii îl propun pe ministrul în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, un apropiat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc. Pavel Filip a fost ministru în „Guvernul Streleţ”, demis pentru suspiciuni de corupţie. Deputatul PD Sergiu Sîrbu, a anunţat că la Preşedinţie a fost înregistrată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi, care susţin candidatura lui Pavel Filip. În susţinerea acestuia au semnat deputaţi de la PD, PL, cei 14 comunişti plecaţi din partid, dar şi de la PLDM.

Klaus Iohannis şi Traian Băsescu îl sprijină pe Nicolae Timofti

Pe de altă parte, preşedintele Timofti, care l-a înaintat joi seară pe ex-ministrul Justiţiei, Ion Păduraru, la funcţia de prim-ministru, a recăpătat încrederea cetăţenilor, iar decizia sa de a respinge candidatura controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, înaintată iniţial de PD, a fost salutată de înalţi demnitari europeni. Preşedintele român Klaus Iohannis a anunţat vineri că este alături de preşedintele Nicolae Timofti, în demersurile pe care acesta le face pentru a ieşi din situaţia complicată în care se află ţara: „Contez pe maturitatea clasei politice de la Chişinău pentru a găsi calea cea mai bună pentru soluţionarea crizei. Sper să avem o soluţie rapidă şi bună pentru păstrarea Republicii Moldova pe calea europeană”, a menţionat Iohannis. „Este o situaţie foarte complicată. Sunt permanent informat şi în contact cu actorii cei mai importanţi de acolo”, a adăugat preşedintele român.

Ex-preşedintele român, Traian Băsescu a fost mult mai tranşant: „Timofti a câştigat bătălia împotriva oligarhului tupeist Plahotniuc, înaintat repetat de democraţi la funcţia de premier”, a menţionat Băsescu. „Ion Păduraru, un fost judecător şi un pro-european convins, a primit şi onoarea, dar şi misiunea grea de a forma noul guvern. Dacă va fi sprijinit, inclusiv din România, cred că va reuşi (prietenii lui Plahotniuc de la Bucureşti ştiu despre ce vorbesc). După formarea şi validarea în Parlament a noului guvern, România trebuie să vireze imediat suma necesară închiderii bugetului pentru anul 2016. (…) Alegerile anticipate în Republica Moldova convin Moscovei şi forţelor politice pro-moscovite. În schimb, instalarea guvernului Păduraru înseamnă menţinerea direcţiei Vest, ceea ce este în interesul major al României. Preşedintele Nicolae Timofti şi-a făcut datoria faţă de Republica Moldova. Şi-o va face şi România? Este ultima şansă!”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

Iar fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, face previziuni sumbre pentru Republica Moldova după decizia preşedintelui Timofti de a-l desemna pe Ion Păduraru la funcţia de prim-ministru. „Haosul este total, falimentul aproape inevitabil şi perspectiva acaparării puterii de cei care se declară oficial pro-Rusia şi anti-România devine o certitudine”, a scris Ponta pe o reţea de socializare.

Înaintarea lui Ion Păduraru, o soluţie de avarie

„Cred că şansele alegerii domnului Păduraru în funcţia de prim-ministru sunt minuscule. Pentru că, în primul rând, este o soluţie de avarie această decizie a preşedintelui Timofti de a înainta un candidat care nu aparţine de ramura partidelor politice reprezentate în Parlament”, susţine directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, într-un interviu pentru „Europa Liberă”. „Asistăm la o coliziune între nişte 'trenuri'. Aceste 'trenuri' nu comunică, nu colaborează, iar soluţiile pe care le aduc pentru rezolvarea acestei crize sunt incompatibile. Din acest motiv, scena politică este oarecum în derizoriu, pentru că nu lucrează la construirea unei soluţii de alternativă, ci la demolarea adversarilor ori rivalilor potenţiali. Aceasta este o mare problemă pentru clasa politică. (...) Toate aceste grupuri politice sunt extrem de absorbite de propriile interese şi de propriile griji de supravieţuire şi mai puţin de grija de a servi interesului public”, susţine Igor Munteanu.

Socor: „Forţele controlate de Plahotniuc au încercat o lovitură de stat”

La rândul său, analistul politic occidental, Vladimir Socor, a menţionat că „Plahotniuc şi forţele controlate de el au încercat o lovitură de stat, iar preşedintele Timofti a reuşit să demonstreze că este apărătorul de frunte al ordinii constituţionale în Republica Moldova”. Socor deplânge faptul că Curtea Constituţională a „întors pe dos” Constituţia Republicii Moldova şi „a contribuit la tentativa de lovitură de stat”: „CC a devenit un fel de auxiliar al PD în evoluţia lentă către o lovitură de stat.

Anume aşa se poate interpreta decizia CC din 29 decembrie 2015, decizie luată la propunerea unei părţi a PCRM, care s-a solidarizat cu Plahotniuc. Prin această decizie a Curţii, preşedintele este lipsit de prerogativa sa constituţională de a desemna el însuşi un candidat la funcţia de prim-ministru. CC a întors pe dos Constituţia. Potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul să înainteze candidatul după consultarea fracţiunilor parlamentare, dar dreptul de a înainta candidatul îi revine preşedintelui. Curtea Constituţională l-a obligat însă pe preşedinte să accepte orice nominalizare din partea unei majorităţi parlamentare - majoritate care, ştim, s-a constituit în parte prin corupţie sau şantaj”, afirmă Vladimir Socor. În opinia lui, Moldova se confruntă astăzi, pe lângă criza politică, şi cu una constituţională: „Avem de a face cu o încercare de capturare deplină a statului de către Partidul Democrat, a cărui vitrină politică este Marian Lupu, în timp ce adevăratul diriguitor este domnul Plahotniuc. Iar Preşedinţia este o redută care se opune acestei lovituri de stat mascate”, a conchis Socor.

Partidul lui Iurie Leancă trece în opoziţie

Partidul Popular European din Moldova trece în opoziţie faţă de majoritatea parlamentară care a fost creată în Parlament şi nu va susţine nici un candidat la funcţia de premier, propus de aceasta. La fel, formaţiunea nu va susţine nici candidatura lui Ion Păduraru, desemnată joi de Nicolae Timofti. Decizia a fost luată vineri, în cadrul Consiliului Naţional Politic al PPEM.

Timofti la bustul lui Eminescu: „Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă”

Vineri, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, politicienii moldoveni au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. Preşedintele Nicolae Timofti a fost aclamat de mulţimea adunată în jurul bustului. După depunerea de flori, şeful statului Nicolae Timofti a recitat câteva versuri din poezia „Împărat şi proletar”: „În ziua aceasta îmi vine să zic: Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă, / Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi! / Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă, / Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi”. Preşedintele a venit însoţit de candidatul desemnat la funcţia de premier, Ion Păduraru.
Ghimpu, huiduit

Pe de altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, altă dată apreciat de cei care veneau la bustul poetului în această zi, pentru promovarea românismului, vineri a fost huiduit, după ce zilele trecute întreaga fracţiune parlamentară a PL a semnat pentru desemnarea lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier. „Omului poţi să-i cumperi căciulă, dar minte nu poţi să-i dai. Fiecare cu mintea şi căciula sa. Fiecare cetăţean poate să spună ceva, depinde de ce educaţie are. Respect părerea tuturor, dar nu admit ca cineva să-mi dea lecţii. Oamenii cu problemele lor, săraci, manipulaţi”, a spus Ghimpu. Liderul PL s-a supărat pe jurnalişti că i-au solicitat să comenteze „ceea ce spun nişte oameni manipulaţi şi săraci”, în timp ce el se aştepta că jurnaliştii îi vor solicita să recite un vers din opera lui Eminescu.

Dodon, pe fundalul imnului „Deşteaptă-te române”

Şi liderul socialiştilor Igor Dodon a depus vineri flori la bustul lui Mihai Eminescu. În timp ce făcea declaraţii pentru presă, cu privire la învestirea „guvernului Păduraru”, cei din organizaţia „Tinerii Moldovei” organizau un flash-mob cu mesaje despre identitatea românească a poetului Mihai Eminescu, iar pe fundal răsuna imnul „Deşteaptă-te, române”. Dodon a declarat că nu-l vor susţine pe candidatul desemnat la funcţia de premier şi că socialiştii se pregătesc de alegeri anticipate.
 
Sursa: dw.com