Ştiţi cu toţii, Voronin a fost obligat să plece în 2009 după nişte revolte sângeroase de la Chişinău. Au murit nişte tineri. Au fost arse Parlamentul şi Preşedinţia. Pe fondul uriaşelor nemulţumiri stradale şi a opiniei publice, dictatorul a plecat în opoziţie unde, apropo, o duce foarte bine – nu a fost deranjat cu nicio floare de aşa-numiţii pro europeni. În locul lui au venit Ghimpu, Filat şi Plahotniuc.

Filat, un băiat şcolit în România. A ars rapid nişte etape şi a ajuns chiar în perioada lui Voronin în fruntea celui mai mare partid de opoziţie de la Chişinău. Pe atunci era încă respectat. Poate pentru că a convins mai mulţi oameni cu o imagine bună să adere la PLDM. Cu timpul i-a dat afară pe mulţi din partid, a rămas cu lingăii, ar fi băgat mâna până la cot în miliardul furat din trei bănci comerciale controlate de stat. Acum stă la închisoare, deocamdată este judecat, în baza unui denunţ/autodenunţ controversat depus de primarul Orheiului, un bancher, care a recunoscut că i-a dat milioane de euro mită fostului premier. Deci, vă daţi seama, Filat nu mai contează ca om politic. Nici partidul său.

Duşmanul de moarte al lui Filat, Vlad Plahotniuc, este un businessman despre care tot auziţi zilele acestea. Un tip tare controversat. Despre averea sa fabuloasa se spun multe. Că le-a făcut prin estorcări, că a distrus businessurile multor moldoveni. Pur şi simplu le-ar fi preluat cu ajutorul unor judecători cumpăraţi. Apropo, omul şi-ar fi făcut o parte de avere pe timpul lui Voronin, când era practic trezorerierul Partidului Comuniştilor. A simţit că bate un vânt european şi-a cumpărat un partid, a revopsit nişte comunişti în democraţi – inclusiv pe un domn Marian Lupu – iar acum conduce din umbră, cu o mână de fier, Republica Moldova. Toţi, dar aproape toţi moldovenii, cu puţine excepţii văd în Plahotniuc răul absolut. A impus teroare la Chişinău. Procurorii nu respiră în faţa sa. Jurnaliştii tremură când îl văd. Umblă cu nenumărate gărzi de corp după el. Pe scurt, are imaginea unui bandit pentru care următoarea ţintă este să acapareze complet Moldova. Este învinuit că a reuşit să corupă toate instituţiile, de la Curtea Constituţională, la procuratură, judecătorii, Serviciul de Informaţii şi Securitate, până la televiziunea naţională. Mai este învinuit că a furat şi el din miliardul de dolari dispărut din bănci pentru care acum răspunde doar Filat. Fără să-i pese de opinia publică, a convins aproape 56 de deputaţi să-l înainteze pentru funcţia de premier. Numai că l-a răsturnat buturuga mică, preşedintele Nicolae Timofti – până mai ieri detestat de toată lumea pentru că era complet tăcut şi obedient politicienilor corupţi. Timofti i-a refuzat candidatura de două ori. Apropo, porecla preşedintelui Nicolae Timofti este Raţă Mută. La Chişinău se vorbeşte de sume enorme pe care Plahotniuc le-a plătit deputaţilor care au semnat pentru candidatura sa – între 200 şi 400 de mii de euro de căciulă. Nebunia supremă a acestui om a fost atinsă când a adus din toată Moldova oameni amărâţi, plătiţi cu 100 de lei, în centrul Chişinăului. A vrut să arate că are susţinere populară, dar a ieşit pe dos, s-a făcut de râs, pentru că sărmanii oameni habar nu aveau de ce au venit, mai ales că unii erau cu anumite dizabilităţi, aduşi direct de la ospicii.

Ghimpu este o altă figură marcantă a ultimilor ani. După dispariţia lui Roşca, un trădător al cauzei române la Chişinău, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, i-a luat locul. Pro român, cu un nepot primar în Chişinău, venea cu pământ din Basarabia la Băsescu. Avea o imagine foarte bună printre cei care respiră româneşte în Republica Moldova. Chiar dacă este un tip excentric, pe alocuri respingător, a reuşit să ducă tot timpul Partidul Liberal cu aproape 10 la sută în Parlament. Numai că la următorul scrutin praful se va alege din PL. În ciuda uriaşei opoziţii publice, Ghimpu l-a susţinut pe Vlad Plahotniuc. Mai mult decât atât, l-a susţinut împreună cu foşti comunişti cu care a dat mâna la propriu, spre marea nemulţumire a votanţilor săi. Opinia publică de la Chişinău, cu excepţia unor analişti plătiţi de Plahotniuc, crede că Ghimpu este un „cadavru politic”. Ghimpu mers împotriva opiniei publice, mulţi spun că ar fi fost şantajat, alţii că ar fi fost cumpărat. Cert este că asta înseamnă adio Parlament.

Dragi fraţi români, mulţi mă întrebaţi dacă ruşii o să revină la putere la Chişinău. Sincer, nu ştiu. Tot ce ştiu este că aceşti aşa-zişi pro europeni au „zaibit” pe toată lumea. A zaibi, este un termen de stradă, rusesc, înseamnă a sătura. Inclusiv europenii sunt „zaibiţi”. De fapt, europenilor le este „pohui” – cred că v-a învăţat Carla’s Dreams ce înseamnă cuvântul – cine vine la putere. Scopul este să nu distrugă complet ideea de integrare europeană. Ghimpu, Filat şi Plahotniuc au făcut mai mult rău integrării europene decât Renato, Voronin şi Dodon. Acum se doreşte resetarea vectorului european. Din fericire, moldovenii care simt româneşte, care vor în Uniunea Europeană, au alternative. Alternative cu o imagine bună în UE, cu şanse reale şi procente bune în intenţia de vot: Maia Sandu – fost ministru al educaţiei, Andrei Năstase – liderul unei platforme care a scos oameni în stradă, Ion Sturza – un fost premier şi un om de afaceri care are businessuri în România cu o imagine foarte bună în vest. Aţi înţeles acum?

Vitalie Cojocari