Acordul de Asociere conţine toate instrumentele necesare pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, însă puterea de la Chişinău nu are suficientă voinţă politică pentru a implementa acest document, constată diplomaţii.

Un element la fel de important este şi voinţa populară. Cetăţenii trebuie să insiste pe implementarea reformelor, pe scoaterea justiţiei de sub influenţă politică, mai subliniază ambasadorii.

Dacă va pierde lupta împotriva corupţiei, Moldova va pierde toate oportunităţile care i-au fost oferite prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, subliniază şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

De menţionat că la un an şi jumătate de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, autorităţile din Republica Moldova au înregistrat restanţe în proporţie de 40 la sută la implementarea reformelor stipulate în document. Cele mai multe întârzieri sunt în domeniile Economie şi Justiţie, iar printre acestea se numără adoptarea şi implementarea Legii cu privire la Procuratură, adoptarea legii de modificare a Constituţiei în partea ce ţine de componenţa şi criteriile de selectare a judecătorilor Curţii Constituţionale şi Curţii Supreme de Justiţie, adoptarea pachetului de legi ce vizează reformarea Comisiei Naţionale de Integritate, investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. Anterior, reprezentanţi ai Guvernului au declarat că restanţele au fost acumulate din cauza instabilităţii politice.