Mai jos, declaraţiile făcute de Ion Păduraru imediat după anunţul şefului statului privind desemnarea sa în funcţia de premier:

„Sunt onorat de această desemnare. Înţeleg cât de complicată este situaţia prin care trecem şi cât de complicat va fi să ajung la o înţelegere cu fracţiunile parlamentare. Contez pe sprijinul tuturor fracţiunilor. De mâine voi încerca să purcedem la discuţii cu fracţiunile care au declarat formarea unei majorităţi proeuropene. Aceasta va fi direcţia Guvernului pe care îl voi propune în timpul apropiat. Voi încerca să prezint programul şi să cer votul de încredere într-un termen mai scurt decât este prevăzut în Constituţie, pentru a nu întinde procesul până în ultima zi.

Prioritatea este stabilizarea situaţiei economice. Pentru toţi e clar că avem o stare de criză, stagnare, deficit bugetar. În al doilea rând, trebuie să reluăm cât mai curând posibil dialogul cu instituţiile financiare, cu partenerii de dezvoltare, pentru a stabiliza în termen foarte scurt situaţia social-economică. Iar mai departe, să punem în capul mesei implementarea Acordului de Asociere, care trebuie să fie temelia viitorului program de guvernare.

Voi discuta cu fracţiunile, voi apela la profesionişti pe care-i cunosc, dar oricum mizez pe o prezenţă preponderent politică, pentru a avea o şansă mai mare de a implementa politicile pe care ni le propunem.”

Ion Păduraru este născut la 18 ianuarie 1961 în satul Ţâpleteşti, raionul Sângerei, Republica Moldova. Este de profesie jurist. În perioada 1998-1999 a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei, în cabinetele Ion Ciubuc 2 şi Ion Sturza. Anterior a activat în calitate de procuror, judecător, şef al Secţiei juridice a Cancelariei de stat, viceministru al Justiţiei. În perioada 1996-2012 a fost, cu intermitenţe, avocat şi decan al Baroului Chişinău. Din luna aprilie 2012 şi până în prezent a funcţionat în calitate de Secretar General al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. Este căsătorit şi are doi copii.