„În situaţia în care preşedintele Nicolae Timofti nu îşi va onora obligaţiile care îi revin, potrivit Constituţiei Republicii Moldova, în desemnarea candidatului majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata că s-a ajuns într-un blocaj politic şi instituţional major, care riscă să se transforme într-o criză politică profundă”, se spune în comunicatul PD.

„Deja constatăm că situaţia din ţară este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice riscă să ducă la violenţe care nu sunt de dorit. Dacă un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul că declanşarea alegerilor anticipate în Republica Moldova este o dorinţă a unor grupuri de interese politice şi economice, o dorinţă pusă în aplicare de către şeful statului, cu implicarea sa”, se mai spune în comunicat.

Nicolae Timofti a respins miercuri, 13 ianuarie, candidatul la funcţia de prim-ministru propus de PD, prim-vicepreşedintele formaţiunii, Vladimir Plahotniuc. Motivele au fost că acesta nu ar corespunde criteriilor de integritate.

Şeful statului urmează să ia până la sfârşitul zilei de astăzi, 14 ianuarie, o decizie privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.