„Moldova riscă un colaps financiar, pentru că nu mai sunt bani pur şi simplu pentru salarii, în două-trei luni. Or, prezenţa domnului Plahotniuc în fruntea guvernului, să spunem că se va ajunge, se va forţa Constituţia, se va forţa demisia preşedintelui, şi acesta e un scenariu care poate fi discutat, problema e că domnul Plahotniuc are o imagine atât de proastă nu doar în ţară, unde are ratingul cel mai prost la încredere din partea populaţiei, electoratului, cât şi în străinătate, încât nu va debloca nici banii de la Bruxelles, de la Uniunea Europeană, nici cei ai Fondului Monetar Internaţional, nici ai Băncii Mondiale. Deci, e o iluzie dacă cineva crede: „A, că domnul Plahotniuc aduce bani de acasă”. Aceasta e altă poveste. Aceasta nu ştiu se poate sau nu se poate întâmpla, dar mă îndoiesc. Oamenii aceştia de regulă iau bani, nu aduc bani” a declarat Armand Goşu la Europa Liberă.

Expertul susţine că preşedintele Nicolae Timofti nu putea să ia în considerare doar o decizie a Curţii Constituţionale şi că o încercare de demitere a preşedintelui va reprezenta o lovitură de stat.

„Curtea Constituţională trebuie să fie foarte clară. Mâine dimineaţă, la prima oră, trebuie să îşi abroge atunci decizia din aprilie 2013 şi să spună: „Nu, nu, aceea nu mai e valabilă. A fost o prostie ce am spus atunci. Am făcut-o ca să-l blocăm pe Filat să nu mai poată să ajungă prim-ministru. E bună aceasta acum, pe care am dat-o în decembrie, ca să-l ajutăm pe domnul Plahotniuc să ajungă”. Vă daţi seama că e penibil, deşi, s-ar putea, în nişte minţi de la Curtea Constituţională ideea aceasta să fi prins deja contur. În materie de jurisdicţie constituţională penibilă probabil Curtea Constituţională a Republicii Moldova cu greu găseşte un contracandidat. Dar există nişte limite în orice, iar ceasul ticăie până se va ajunge la formula nominalizării unui candidat. Pentru că dacă mâine nu va fi nominalizat un candidat, atunci în mod normal există riscul ca Republica Moldova, cel puţin tehnic aşa ar trebui să se întâmple, să declanşeze pe 29 procedura alegerilor anticipate”, a mai spus Armand Goşu.

Istoricul român s-a referit şi la mitingul organizat ieri de PD, pentru promovarea lui Plahotniuc, comparându-le cu cele organizate de Ceauşescu.

„Ştiţi câţi îl susţineau pe Ceauşescu? Făcea Ceauşescu nişte demonstraţii cu muncitori aduşi cu trenul, cu autobuzele. Vai de mine! Toată lumea a văzut, mai din filmate, din epoca Internetului, a smartphone-urilor. Cum vă închipuiţi că o ambasadă străină, cineva cu minim discernământ ar putea fi dus în eroare de organizatorii acelei manifestaţii?”, a remarcat Armand Goşu.

Expertul de la Bucureşti a adăugat în context că alegerile anticipate sunt cea mai bună şansă pentru resetarea întregului sistem politic din Moldova, iar atenţionările că astfel ţara ar putea cădea sub influenţa Moscovei sunt nişte aberaţii.

„Dacă vrem să rămânem în nişte limite rezonabile ale jocului democratic, trebuie să resetăm întregul sistem politic. Cum putem face această resetare? Doar prin alegeri. Fără alegeri, sperietoarea pe care ne-o flutură unii şi alţii, că vine nu ştiu cine, care fuge cu Moldova în spate la Moscova, o duce la Kremlin lui Putin şi i-o îndeasă în buzunar, sunt prostii. Acestea sunt jocuri politicianiste mărunte la Chişinău, care vin să sperie anumiţi decidenţi la Bucureşti. Nu are unde să fugă cu Moldova. Rusia nu reuşeşte să-şi finanţeze, să-şi întreţină Transnistria, de unde bani pentru Moldova? Are ea destule bube în cap, destule probleme, cu siguranţă, Moldova nu îi mai trebuie”, a mai spus Armand Goşu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.