Punctul culminant al piesei a avut loc în a doua săptămână din ianuarie 2016. Plahotniuc este liderul de facto al Partidului Democrat, pe când Marian Lupu rămâne capul vorbitor, care reprezintă interesele oligarhului în perioada negocierilor ( Plahotniuc intervine doar în situaţii de criză).

Deşi el controlează minoritatea (PD fiind cel de-al patrulea partid parlamentar în urma alegerilor din noiembrie 2014), Plahotniuc operează cu iscusinţă în politica moldovenească, egalând în acelaşi mod măiestria sa financiară. La momentul actual, el este pe punctul de a finaliza procesul de capturare a statului, majorându-şi influenţa asupra sferei politice a RM, prin încheierea unor alianţe tactice, supunându-şi oponenţii prin controlul politic al instituţiilor de drept ale statului.

Plahotniuc şi-a creat o bază puternică sub acoperirea coaliţiei „proeuropene”, acumulând astfel instrumente ale puterii, printre care se numără:

1. O alianţă politică durabilă. Partidul Democrat Plahotniucist şi micul Partid Liber al lui Ghimpu au format o adevărată coaliţie în cadrul altei coaliţii, cu ajutorul căreia au reuşit să demită trei prim-miniştri liberal-democraţi – Vlad Filat, Iurie Leancă şi Valeriu Streleţ. PLDM cu o agendă proeuropeană punea beţe în roate ambiţiilor nelimitate ale oligarhului, astfel, Plahotniuc a decis să reducă majoritatea la nişte fragmente docile. Ghimpu a făcut o coaliţie cu Plahotniuc pentru a distruge liberal-democraţii, deoarece prin faptul că aceştia deţineau majoritatea, PL a fost plasat pe o nişă minoritară şi foarte neimportantă. În urma coaliţiei, guvernul Streleţ a fost eliminat, iar prim-ministru interimar a fost numit o marionetă din partea PL, Gheorghe Brega.
 
2. Alianţe conjuncturale pe termen-scurt. În afara alianţei pseudo-europene, partidul lui Plahotniuc formează alianţe ad-hoc în combinaţie cu socialiştii şi comuniştii. El a adunat aceste partide pentru evenimentele cruciale din Parlament: demiterea lui Filat în 2013, scoaterea imunităţii şi arestarea acestuia în 2015, demiterea guvernului Streleţ în octombrie 2015 şi blocarea iniţiativelor PLDM de eliberare a unor instituţii de stat de sub controlul Parlamentului, influenţa asupra cărora îi revine lui Plahotniuc, în mare parte datorită puterii acestuia din Parlament.

3. Manipularea deciziilor parlamentare. Funcţia de preşedinte a Parlamentului i-a revenit partidului lui Plahotniuc prin acordul tacit al celorlalte partide din coaliţie. Astfel, speakerul Andrian Candu, nimeni altul decât finul oligarhului, a fost numit în ianuarie 2015.

Partidul Democrat are o înţelegere nescrisă cu PCRM, cei din urmă i-au ajutat cu 20 de voturi, Ghimpu cu încă 13 voturi, patru voturi din partea deputaţilor neafiliaţi, prin care se numără Iurie Leancă şi trei dezertori din partidul lui Filat. Toate acestea aduc la o majoritate controlată de Plahotniuc, care poate fi suplimentată extrem de facil atunci când e nevoie.

În această ordine de idei, pe 21 decembrie 2015, Plahotniuc personal a creat Platforma Social-Democrată, formată din 14 transfugi din PCRM. Astfel, Ghimpu şi Leancă ar putea să se abţină de la participare dacă se simt incomod alături de comunişti, însă în acest caz pe arenă ar intra socialiştii cu 24 de voturi.
 
4. Controlul instituţiilor de drept. Coaliţia de guvernare a împărţit frăţeşte funcţiile de frunte în anumite instituţii ale statului. Drept urmare, oamenii lui Plahotniuc controlează CNA, CNI, Procuratura Generală, precum şi Ministerul Tehnologiei Informaţiei. PD, de asemenea, manipulează sistemul judiciar şi a preluat controlul asupra Ministerului Justiţiei printr-o remaniere guvernamentală în 2015. Ei au făcut puţin pentru a eradica corupţia din Moldova, însă au atacat în repetate rânduri PLDM. Ei au percheziţionat casa şi oficiul lui Filat în 2013, ameninţându-l cu dosare penale pentru a precipita demisia acestuia; ei au permis scurgerile de informaţie, a unor materiale audio şi video de o proveninţă dubioasă, menirea cărora era de a pune sub acuzare miniştrii liberal-democraţi care au fost la putere pe parcursul anilor 2013-2015; ei au pus la închisoare mai multe rude ale fostului lider PLDM, dar şi pe Filat în 2015.
 
Sursa: jamestown.org

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.