Iată că am văzut-o şi pe asta. Plahotniuc nu mai este invincibil.

După atâta mega-show, care a început cu arestul lui Filat, demisia lui Streleţ, distrugerea PLDM şi PCRM, iar acum şi a PL, construcţia majorităţii de adunătură sprijinită de o hotărâre a CC, să aduci atâţia oameni în capitală pentru a asigura imaginea susţinerii populare, să urci pe treptele Operei Naţionale cu brigada în care bodyguarzii nu se deosebesc de miniştri, care te păzesc de activiştii tăi de partid, să spui ceva acestei mulţimi şi toate astea – pentru ce? Ca să-ţi zică un preşedinte că nu vei fi prim-ministru. Pentru că nu corespunzi criteriilor de integritate. Cum aşa? Cum s-a putut întâmpla că un plan care a mers strună până acum a eşuat? Şi de ce?

E o întrebare la care va trebui să se gândească. Totul se cumpără şi se vinde - e un principiu care funcţionează. Dar e prea simplist. Şi politica e ceva mai mult decât să-ţi aşezi oamenii tăi pe fluxurile financiare. Să crezi că, dacă ai bătut palma cu un Ponta, ai rezolvat problemele. Şi businessul e de fapt altceva decât preluarea prin metode nu tocmai ortodoxe a proprietăţilor statului şi a altora. Să nu ne mai aburească papagalii cu un manager excepţional, care va scoate ţara din criză. Pentru că a conduce o ţară înseamnă a construi ceva, dar nu a prelua ceva prin scheme obscure. Şi viaţa în general e mai complicată şi nu constă doar din interese. E altceva. Ieri am văzut asta.

Poţi cumpăra deputaţi, judecători, angro şi la bucată, poţi controla instituţii întregi, poţi intoxica lumea cu mass-media aservită, poţi aduce oameni în piaţă care nici măcar n-au dorit să-ţi scandeze numele. Iar moderatorul a fost singurul care striga la microfon – noi suntem poporul! Probabil, cei de pe la televiziuni vor trebui să monteze soundtrack-ul. Asta e. Vorba ceea, cu banii şi cinstea.

Indiferent de ce se va întâmpla astăzi, noi deja vom şti că Plahotniuc nu este invincibil. Iar el va şti că bumerangul se întoarce întotdeauna. Suspiciunile de integritate lansate să planeze pe 22 aprilie 2013 s-au întors pe 13 ianuarie 2016 celui care le-a lansat. Plahotniuc nu va mai fi prim-ministru. „Preşedintele Timofti îşi motivează decizia pe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova şi pe Hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”, - se menţionează în comunicatul Preşedinţiei…

Să mai zic că a distrus întreg sistemul politic? În care nu mai contează partidele care l-a destrămat şi l-a corupt? Că se poate face majoritate din orice? Că deputaţii nu mai contează, dacă pot adopta orice poziţie funcţie de remunerare şi nu ne mai reprezintă? Manager performant, talentat chiar. Doar că talentul e de a distruge şi nu a construi ceva. De aceea, chiar dacă va forţa preluarea guvernului - indiferent prin cine, această construcţie nu va dura mult timp. Construirea nu are limite (moldovenii o ştiu cel mai bine). Distrugerea are. Iar bumerangul se întoarce. Întotdeauna…

Sursa: ziarulnaţional.md