Declaraţii în acest sens au fost făcute pentru Jurnal TV de către europarlamentarul român Cristian Preda.

„Din păcate, propunerea ca domnul Plahotniuc să fie prim-ministru este împotriva interesului general al Republicii Moldova. Domnia sa nu ar trebui să fie prim-ministru în Moldova pentru că asta înseamnă o abandonare a unei căi pe care Republica Moldova a apucat-o şi anume calea dezvoltării, calea apropierii de Uniunea Europeană. Plahotniuc este semnul întoarcerii înapoi, este semnul abandonării în faţa intereselor Rusiei şi e regretabil că se întâmplă acest lucru”, a declarat Cristian Preda.

„Uniunea Europeană a întins o mână Republicii Moldova, a ajutat-o în momente dificile. Era şi ieri dispusă să ajute Republica Moldova, dar domnul Plahotniuc nu cred că poate fi un partener. Eu personal, mă voi opune unei colaborări cu un Guvern condus de un oligarh, confiscat practic de Moscova. Este în mod evident mai degrabă că reprezintă interesele Moscovei decât interesele publicului, ale cetăţenilor din Republica Moldova”, a mai spus europarlamentarul.

Promovarea lui Plahotniuc la funcţia de premier a provocat deja şi alte reacţii internaţionale. Cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a declarat că dacă ajunge la cârma Guvernului, Plahotniuc va răspunde direct pentru dezastrul în care se află ţara. Comentatorul politic afirmă că trebuie investigat şi modul în care Plahotniuc şi-a constituit sprijinul politic şi în ce condiţii a fost creată majoritatea parlamentară.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.