„Reafirmăm determinarea noastră pentru susţinerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru, susţinere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră şi a majorităţii celor 56 de deputaţi”, se arată într-o declaraţie semnată de Marian Lupu, Violeta Ivanov, Mihai Ghimpu şi Ion Bălan.

„Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acţiuni, într-un cuvânt, neîntemeiate - motivele invocate în comunicatul de presă remis astăzi, de către Preşedinţie. Mai mult, cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituţia prezidenţială, menţionăm că acest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcţie, în anul 2013, şi ca rezultat al votului politic din Parlament. Remarcăm că referirea la hotărârea Curţii Constituţionale în materie de integritate nu are nicio relevanţă în cazul candidatului propus de noi, fapt confirmat prin decizia Curţii Constituţionale nr. 10 din 18 noiembrie 2014. Ca atare, reiterăm faptul că preocupările menţionate în comunicatul de presă al Preşedinţiei nu sunt susţinute în baza Constituţiei şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale”, se menţionează în document.

Totodată, deputaţii îl îndeamnă pe Timofti să ţină cont de voinţa exprimată de către majoritatea parlamentară formată din 56 de deputaţi.

Amintim că candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de premier a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. „Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”, se arată într-un comunicat de la Preşedinţie.