„Organizaţiile neguvernamentale de media protestează faţă de îngrădirea dreptului la informaţie a jurnaliştilor prezenţi la sediul Partidului Democrat din Moldova (PDM), miercuri, 13 ianuarie, pentru a se informa despre şedinţa Biroului Politic al PDM şi anunţarea candidatului acestei formaţiuni la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. În timp ce aşteptau să iasă reprezentanţii PDM pentru a face declaraţii, jurnaliştii s-au pomenit încuiaţi în sediul PDM, iar liderii PD au ieşit din sediu, evitând întrebările reprezentanţilor presei. Condamnăm aceste acţiuni şi le calificăm drept încălcări grave ale legislaţiei în vigoare şi derapaje antidemocratice. Reamintim că, potrivit Legii privind accesul la informaţie, oricine are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale”, se arată în comunicatul semnat de mai multe organizaţii.

În context, ONG-urile cere Ministerului de Interne al Republicii Moldova să se autosesizeze pe acest caz şi să ia măsurile de rigoare faţă de persoanele care au îngrădit accesul la informaţie al jurnaliştilor.

„Totodată, cer Partidului Democrat din Moldova să informeze public despre măsurile luate şi să excludă astfel de încălcări pe viitor”, mai .

Documentul a fost semnat de:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociaţia Presei Electronice
Centrul Acces – Info
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociaţia Telejurnaliştilor din Moldova
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova