„Există şi în Republica Moldova politicieni nocivi, şi nu doar în tabăra comuniştilor, din păcate se află şi în rândul unor partide declarate proeuropene. Vladimir Plahotniuc este unul dintre ei”, afirmă deputatul european.

„Pactul cu comuniştii este un mare pas înapoi făcut de unii lideri politici declaraţi până acum pro-europeni, care reuşesc astfel să se compromită şi să ridice semen de întrebare la Bruxelles.
Sper să nu ajungem să constatăm că le-a ieşit ruşilor destabilizarea Republicii Moldova”, conchide Monica Macovei.

Promovarea lui Plahotniuc la funcţia PD a provocat deja şi alte reacţii internaţionale. Un alt europarlamentar, Cristian Preda, a declarat că Guvern condus de un oligarh nu poate fi un partener al României şi al Uniunii Europene. În consecinţă, Republica Moldova riscă să abandoneze calea apropierii de comunitatea europeană.

Totodată, cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a menţionat că dacă ajunge la cârma Guvernului, Plahotniuc va răspunde direct pentru dezastrul în care se află ţara. Comentatorul politic afirmă că trebuie investigat şi modul în care Plahotniuc şi-a constituit sprijinul politic şi în ce condiţii a fost creată majoritatea parlamentară.