Puşcaş a declarat că Timofti a avut dreptul discreţionar de a nu numi candidatul propus de PD la funcţia de prim-ministru. „Potrivit articolului 98 din Constituţie preşedintele RM consultă fracţiunile parlamentare, dar dreptul de a numi candidatul la funcţia de prim-ministru aparţine numai şi numai lui. Acesta este un drept discreţionar şi dacă are motive destul de temeinice care nu permit posibilitatea de a numi un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el are tot dreptul, drept constituţional de a nu numi candidatul la această funcţie”, a afirmat Puşcaş.

Totodată, judecătorul a criticat decizia Curţii Constituţionale, luată în cazul guvernului Sturza propus anterior de Timofti. „Interpretările care au fost date de CC în opinia mea au depăşit limitele acestui articol. CC nu este în drept să formeze noi norme de drept, dar să explice textul deja existent. În cazul dat a depăşit aceste cerinţe”, a menţionat Puşcaş.

Pe lângă acestea, fostul judecător al Curţii Constituţionale a adăugat că nu există pretexte ca şeful statului să fie tras la răspundere penală, sau să-i fie aplicat aşa-zisul impeachment, argumentând acesta prin faptul că preşedintele a avut motive temeinice a nu-l numi pe Plahotniuc. „În Constituţie este cunoscut faptul de răspundere civilă şi cea penală. De răspundere penală nu poate fi vorba, dar de răspundere civilă…aşa cum numiţi voi impeachment cu toate că Constituţia noastră nu cunoaşte aşa noţiune, dar răspunderea civilă că într-un fel ar trebui să dovedească în faţa lui Parlamentului, apoi în faţa CC că preşedintele RM a încălcat Constituţia şi că aceasta este o încălcare gravă. Nu sunt pretexte pentru a porni o răspundere civilă sub formă de impeachment”, a conchis Victor Puşcaş.