Unii au rămas fără locurile de muncă pentru că au îndrăznit să meargă împotriva sistemului. Iar sistemul i-a rejectat. Acum nu se mai pot angaja niciunde. Sunt ca nişte paria. Au rămas izolaţi. În astfel de situaţii „prietenii” ajung să te ocolească, iar societatea moldovenească, înfricoşată, te consideră „lepros”. Aşa că eşti condamnat la sărăcie. ”Mi s-a spus că nu mă mai angajează nimeni în Moldova pentru că nu m-am conformat sistemului”, mi s-a destăinuit cineva. Aşa că oamenii se tem să nu facă tot ce le spune sistemul. Iar sistemul a ordonat recent: „la miting!”. Chişinăul trebuie să vadă puterea lui Vlad Plahotniuc. Sunt mulţi oameni cărora le este frică să spună nu. Aşa că vin la protest în centrul Chişinăului ca „să susţină” Partidul Democrat.

La fel de grav este că au reînceput să apară oameni cărora le este frică să se exprime liber. „Vitalie, ţie nu ţi-e frică? Scrii lucruri prea periculoase”, am ajuns să fiu întrebat tot mai des. Incredibil, adevărul, libera expresie au ajuns lucruri periculoase în Moldova. Aşa ceva nu este posibil. Nu putem renunţa să ne exprimăm liber. Să ne spunem părerile, păsurile. Libera exprimare este ca aerul pentru o societate sănătoasă.

Agenţii economici din Chişinău, din raioane sunt presaţi de noua urgie PD-istă. Nimic nu pare să-i stea în cale. Dictatura asta este uşor diferită faţă de cea a lui Voronin. Funcţionează ca o corporaţie. Partidul recrutează oameni, îi pune în funcţie cheie prin ţară, iar aceştia se transformă într-un fel de semizei locali. Dacă PD-ul local a decis că tu nu poţi să-ţi faci afacerea, o să ţi se pună beţe în roate până închizi tot şi… emigrezi. Businessurile mici funcţionează cu cuţitul la gât.

În tot acest sistem nemilos cel mai grav este că nu ştii pe cine să crezi. În Moldova mulţi, foarte mulţi par să aibă o legătură cu Plahotniuc, să fi fost cumpăraţi de acesta. De Voronin şi Lupu nu are rost să vorbim. Ghimpu este noua victimă a lăcomiei lui Plahotniuc. Va fi devorat de acesta şi nici nu va şti ce l-a înghiţit. Leancă a fost lăsat la desert. Dodon pare să facă opoziţie de ochii lumii – am scris pe Facebook despre faptul că socialistul antamase Scuarul Teatrului de Operă şi Balet pentru proteste împotriva lui Plahotniuc, dar a cedat locul pentru protestele… pro Plahotniuc. Incredibil! Cu alte cuvinte, când i se cere îşi strânge oamenii şi pleacă din calea lui Plahotniuc fără să spună pâs.

Filat este umilit şi închis. Bagă cineva mâna în foc că Filat nu a ajuns la o nouă înţelegere cu Plahotniuc? Prea „l-au trădat” deputaţii săi cu hurta. Foarte suspectă treabă. Din ce spun anumite surse de la Chişinău, ar trebui să-l vedem cât de curând în libertate pe preşedintele PLDM. Renato are gura mare, însă deocamdată doar gura din el. Dacă se împute treaba va fugi din nou din calea urgiei lui Plahotniuc. Platforma DA promite să lupte împotriva lui Plahotniuc, dar să vedem cât mai are benzină. Maia Sandu face paşi prea micuţi şi este mult prea tăcută. Ion Sturza a dispărut din peisaj.

Ţineţi minte: nu opoziţia l-a dat jos pe Voronin! Oamenii au fost cei care l-au răsturnat pe odiosul dictator. Astăzi, când se naşte o nouă dictatură, moldovenii simt la fel de multă antipatie pentru dictatorul Plahotniuc ca şi pentru dictatorul Voronin. Ne-au ajuns 8 ani de intrigi, de scandaluri, de raiduri. Vrem nişte instituţii normale, care să-şi facă treaba fără să li se dicteze de sus. Ţin minte foarte bine 7 aprilie 2009 şi valul care l-a măturat de la putere pe Voronin. Am totul încă proaspăt în inima mea. Ar trebui să-l ţină minte şi Vlad Plahotniuc…
 
Sursa: cojocari.ro