Marţi, dis-de-dimineaţă, membri şi simpatizanţi ai Platformei „Demnitate şi Adevăr” s-au adunat în faţa Reşedinţei de Stat, cerându-i şefului statului să desemneze un candidat integru la funcţia de prim-ministru. „Domnule Timofti, noi venim pentru a vă susţine şi a vă îndemna să desemnaţi un candidat capabil să scoată ţara din impas. Ieşiţi în faţa poporului, veniţi alături de el. Veţi avea sprijinul oamenilor, dacă veţi da dovadă de curaj, dacă veţi demonstra că sunteţi cu poporul”. Este îndemnul preşedintelui Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, adresat preşedintelui Nicolae Timofti.

MAI păzeşte sediul PD

Ulterior, manifestanţii au protestat, pe rând, în faţa partidelor care au constituit luni, 11 ianuarie, majoritatea parlamentară buclucaşă. Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în faţa sediului Partidului Democrat. Organizatorii acţiunii de protest au chemat toţi cetăţenii Republicii Moldova, miercuri, la ora 10.00, în centrul capitalei, la o amplă acţiune de protest, pentru a împiedica preluarea funcţiei de premier de către grupările oligarhice care şi-au subordonat justiţia şi care controlează majoritatea fluxurilor financiare. „Prin minciună, fraudă şi corupţie, prin cumpărarea la duzină a mercenarilor din diferite partide, gruparea în cauză a încropit o „majoritate parlamentară” lipsită de legitimitate şi reprezentativitate, decredibilizată, care vrea cu orice preţ să pună mâna pe întreaga putere din statul uzurpat!”, se arată în apelul organizatorilor protestului.

De partea cealaltă, PD şi-a mobilizat marţi activiştii din teritoriu, iar presa scrie că miercuri aceştia vor fi aduşi la Chişinău, în faţa Reşedinţei de Stat, pentru a-l presa pe preşedintele Nicolae Timofti să semneze decretul de desemnare a candidatului agreat de PD în funcţia de premier.

PD presează preşedintele

Marţi, 12 ianuarie, în mai multe localităţi din Moldova au fost organizate manifestaţii publice în cadrul cărora participanţii au cerut „învestirea unui guvern stabil”. Oamenii au fost adunaţi de funcţionari locali (inclusiv preşedinţi de raioane) ajunşi în funcţii pe linia PD. Presa de la Chişinău a reuşit să obţină mărturii care demonstrează că oamenii ar fi fost ameninţaţi că vor fi disponibilizaţi dacă nu participă la manifestaţia în sprijinul PD.

Liderul PD, Marian Lupu, a anunţat luni seară că majoritatea parlamentară a fost creată - aceasta este formată din 56 de deputaţi din diferite fracţiuni - şi a precizat că până miercuri, va fi anunţat numele candidatului pentru funcţia de prim-ministru. O recentă hotărâre a Curţii Constituţionale obligă şeful statului, în cazul existenţei în Parlament a unei majorităţi absolute, să desemneze la funcţia de premier candidatul propus de această majoritate. În lipsa unei „majorităţi formalizate”, însă, numele candidatului rămâne la discreţia şefului statului.

Luni seară, la consultările avute cu PD, PLDM şi PL, preşedintele Nicolae Timofti a reiterat că „în timpul procedurii de selectare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, partidele şi grupurile parlamentare trebuie să ţină cont de hotărârea Curţii Constituţionale din data de 22 aprilie 2013, potrivit căreia orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează suspiciuni de integritate”.

Confuzie între „majoritate formalizată” şi „majoritate declarată”

Analiştii politici au sesizat că „declaraţia de majoritate” transmisă luni şefului statului nu întruneşte cerinţele stipulate în recenta hotărâre a Curţii Constituţionale - aceasta nu a fost semnată de toţi cei 56 de deputaţi dispuşi să facă parte din „majoritate” (ci doar de 4 din ei, care au semnat în numele grupurilor din care fac parte) şi, în plus, nu este specificată disponibilitatea lor „de a susţine o anumită candidatură pentru funcţia de prim-ministru” aşa cum a stabilit Curtea. Astfel, preşedintele Nicolae Timofti le-a reamintit deputaţilor că „majoritatea parlamentară trebuie formalizată, nu declarată". Aceasta înseamnă, potrivit analiştilor, că „declaraţia de majoritate” trebuia să conţină numele fiecărui semnatar şi semnătura, precum şi „o anumită candidatură pentru funcţia de prim-ministru”, adică numele candidatului, astfel încât să fie exclusă posibilitatea schimbării candidatului în intervalul dintre „constituirea majorităţii" şi nominalizarea de către şeful statului.

În opinia analistului politic Alexei Tulbure, „prin acceptarea candidaturii venite din partea 'majorităţii' lui Plahotniuc (oligarhul Vlad Plahotniuc este finanţatorul PD - n.n.) la funcţia de prim-ministru, Timofti şi-ar încălca jurământul constituţional, adică ar pune în pericol Constituţia, legile ţării, democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a ţării”.

Sursa: dw.com