În context, reprezentanţii mişcării protestatare au lansat şi un îndemn către toţi cetăţenii ţării. Astfel, aceştia au chemat toată populaţia să se opună prin proteste masive instaurării la putere a criminalilor politici.

„Să ne opunem în mod direct, prin proteste masive, accederii la putere a criminalilor politici”, a declarat Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Vă prezentăm textul integral al apelului:

APEL CĂTRE ŢARĂ  al Consiliului Marii Adunări Naţionale, Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi al segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară

Concetăţeni, Republica Moldova se află în pericol de  moarte! Gruparea criminală a oligarhului Plahotniuc este pe calea de a instaura o dictatură feroce.

Ciclul criminal de acaparare  a tuturor structurilor de stat ale Republicii Moldova a intrat în ultima fază şi urmează să culmineze cu acapararea funcţiei de prim-ministru, implicit a guvernului, ultima piesă care lipseşte în piramida oligarhică a puterii dictatoriale.

Ani la rând am fost minţiţi cu vectorul european, cu salvarea statului, cu promovarea reformelor şi alte invenţii demagogice. De facto, în spatele acestor declaraţii false a avut loc uzurparea puterii de stat prin preluarea monopolistă a Procuraturii, Bancii Naţionale, CNA-ului, sistemului judecătoresc,  mass-media, sistemului bancar şi a altor instituţii fundamentale ale statului.

Toate aceste acţiuni criminale au culminat cu „jaful secolului”, adică furtul unui miliard de euro, spălarea a 20 mlrd. de dolari prin băncile din

Republica Moldova, dar şi cu devalorizarea leului, concesionarea Aeroptului Chişinău, furtul metodic din sistemul energetic şi cel bugetar. Majoritatea populaţiei republicii a ajuns pauperizată, iar statul banditesc şi-a adus propriii cetăţeni la limita genocidului social.

Ultima găselniţă a acestei grupări criminale o constituie modificarea ilegală a textului constituţional privind crearea aşa-zisei majorităţi parlamentare şi obligarea ilegală a preşedintelui de a ţine cont de ifosele şi poftele malefice ale oligarhului Plahotniuc.

Opinia publică naţională şi cea internaţională, partenerii de dezvoltare ai ţării noastre au înţeles cu toată convingerea că organizatorul principal al acestor crime este o  grupare criminală organizată, cu numele Partidul Democrat din Moldova, în fruntea căreia stă Vladimir Plahotniuc.

Prin minciună, fraudă şi corupţie, prin cumpărarea la duzină a mercenarilor din diferite partide, gruparea în cauză a încropit o „majoritate parlamentară” lipsită de legitimitate şi reprezentativitate, decredibilizată, care vrea cu orice preţ să pună mîna pe întreaga putere din statul uzurpat!

Concetăţeni!

A sosit ziua Demnităţii şi Adevărului! Dacă permitem venirea la putere a unui grup criminal,  viitorul nostru, al copiilor şi nepoţilor noştri, este pecetluit pentru totdeauna!

Facem un apel ferm către preşedintele Republicii Moldova, care are obligatia legală şi morală să nu cedeze în faţa unei grupări criminale în detrimentul intereselor ţării şi ale cetăţenilor, să nu ţină cont de conjuraţia monstruoasei coaliţii, a huntei de sorginte dictatorială.

Să desemneze la funcţia de premier o persoană integră, profesionistă, independentă de clanurile oligarhice, capabilă să iniţieze măsuri stringente de scoatere a ţării din impas, de depolitizare a organelor de drept si de reglementare, inclusiv a CCA şi CEC, în vederea organizării referendumului republican privind  revizuirea modului de alegere şi demitere a Preşedintelui de către întreg Poporul, asigurarea scrutinului parlamentar şi prezidenţial corect şi echitabil.

În situaţia unei noi riposte manifestate de actuala componenţă a legislativului susţinem dizolvarea imediată a actualului parlament şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

În situaţia creată, de un real pericol pentru viitorul nostru al tuturora, facem apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de statutul social, confesiune sau naţionalitate, apartenenţă partinică să ne opunem  în mod direct, prin proteste masive, accederii la putere a criminalilor politici.

Considerăm cu tărie şi convingere că unica şansă de ieşire din criză, de scoatere a ţării din captivitatea clicii banditeşti a lui Plahotniuc şi instaurare a unei clase politice noi, curate şi responsabile în faţa cetatenilor, sunt alegerile anticipate!

Doar poporul suveran este în drept să-şi aleagă calea! Doar poporul suveran este îndrituit să ne judece!

Suntem siguri că Poporul Moldovei va aleage un Palament curat, onest, integru, care-i va reprezenta adevărate valori democaratice în cadrul statului de drept.

Împreună, doar împreună NU vom permite venirea la putere a dictaturii  banditeşti şi a huntei criminale!
 
Chişinău, 12 ianuarie 2016

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.