Până la această oră însă formaţiunea nu a făcut niciun anunţ în acest sens. Astăzi preşedintele Nicolae Timofti continuă consultările pentru identificarea unui candidat pentru şefia guvernului. La această oră, şeful statului poartă discuţii cu PCRM la Reşedinţa de Stat. Au fost invitaţi şi socialiştii. Aceştia însă au refuzat întrevederea întrucât pledează pentru alegeri anticipate.

Întâlnirile cu PLDM, PD, PL, cei 14 foşti deputaţi comunişti şi legislatorii din grupul Leancă au fost programate pentru a doua parte a zilei.

Declaraţia lui Marian Lupu din 4 ianuarie, după şedinţa de învestire a Guvernului propus de Ion Sturza care a eşuat din lipsă de cvorum:

„Îl vom informa pe preşedintele ţării privind munca noastră pe care o reluăm împreună cu colegii din alte fracţiuni parlamentare. Ne angajăm într-un proces de negocieri privind formarea acestei majorităţi parlamentare şi prezentarea rezultatului acestor negocieri şefului statului până luni, ziua de 11 ianuarie cu solicitare de desemnare a candidatului majorităţii”, a spus atunci Marian Lupu.

De menţionat că tratativele pentru crearea unei majorităţi parlamentare au intrat în impas deoarece dreptul de a înainta persoana care urmează să conducă Guvernul şi-l revendică atât PLDM, cât şi PD. Cert este că cei 35 de legislatori - reprezentanţi PD, foşti comunişti, fosta socialistă Lidia Lupu şi ex-deputatul PLDM Petru Ştirbate, reuniţi într-o platformă social-democrată, împreună cu PL şi grupul Leancă au în total 51 de voturi, suficiente pentru a învesti un nou Executiv. 

Ieri, liderul PL, Mihai Ghimpu, a schimbat macazul şi, după ce anterior declara ferm că nu va accepta să voteze împreună cu cei 14 foşti deputaţi comunişti un nou Executiv, acesta nu mai vede vreo problemă în acest sens. Mai mult, Ghimpu a sugerat că ar fi dispus să voteze şi pentru candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la şefia Guvernului. 

Termenul limită pentru formarea unui noi guvern este 29 ianuarie. În caz contrar, legislativul urmează să fie dizolvat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.