„Pe întreg teritoriul republicii au fost instalate corturi pentru colectarea semnăturilor. În unele localităţi, unde conducătorii locali s-au dovedit mai receptivi, au fost oferite localuri pentru o putea fi deschise centre pentru colectarea semnăturilor. Ieri, un grup de membri ai Consiliului au fost la Străşeni, iar mai apoi la Grătieşti. Tot ieri, a avut cu o întâlnire cu cetăţenii care ne susţin”, a declarat Chiril Moţpan, secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale.

„Cealaltă parte din consiliu a mers la Hânceşti, satul Boghiceni. Am fost martorii unei adevărate acţiuni civice. Aici practic tot satul a participat la procesul de colectare a semnăturilor, dovadă că toată lumea vrea să se producă această schimbare”, a adăugat Inga Grigoriu, membru al Consiliului.

Totodată, reprezentanţii mişcării protestatare au anunţat şi programul grupului de iniţiativă care colectează semnăturile necesare pentru referendum:

  • Orhei – 11 ianuarie;
  • Ungheni – 12 ianuarie, ora 14:00;
  • Călăraşi – 12 ianuarie, ora 18:00;
  • Peresecina – 17 ianuarie;
  • Ciorescu – 17 ianuarie.

„Procesul de colectare a semnăturilor ia amploare. Tot mai multă lume este implicată în acest proces”, a conchis Moţpan.

Amintim că la protestul din 6 septembrie 2015, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie care conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată. Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare chestiune supusă votului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie încă două luni şi jumătate pentru a le colecta.